top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Maker (MKR) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2022

İçerikler

  1. 1 Maker (MKR) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

  2. 1.1 Maker Dolaşım Arzı Ne Kadar?

  3. 1.2 Maker Nedir?

  4. 1.2.1 Onu Diğerlerinden Ayırt Eden Nedir?

  5. 1.2.2 Maker’ın Kullanım Alanları

  6. 1.2.2.1 Şeffaflık Sorunları

  7. 1.2.3 Maker Avantajları (MKR)

  8. 1.3 Maker MKR Token

  9. 1.3.1 Maker’a Yatırım Yapmak Akıllıca Mı?

  10. 1.3.2 Maker Amacı

  11. 1.3.3 Maker’ın Geleceği

Maker (MKR) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Maker (MKR), herhangi birinin kredi kontrolüne ihtiyaç duymadan kripto para birimini ödünç vermesine ve ödünç almasına izin veren Ethereum’a dayalı merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO) olarak adlandırdı. Maker (MKR), merkezi olmayan borç verme ağı, Maker’ın temel yardımcı programı ve yönetişim belirtecidir. Bunun için ağ, gelişmiş akıllı sözleşmeleri benzersiz bir şekilde sabitlenmiş sabit parayla harmanlıyor.


Maker (MKR) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum
Maker (MKR) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Maker Dolaşım Arzı Ne Kadar?

Dolaşan Tedarik 977.631.04 MKR %97 Maksimum Arz 1.005.577 Toplam Arz 977.631


Maker Nedir?


MakerDAO, MakerDAO’nun DAI jetonunun istikrarını sağlamak ve Dai Credit System için yönetişim sağlamak için birincil hedefi olan Maker (MKR) jetonunu geliştirdi. MKR sahipleri, sistemin hizmeti ve geleceği hakkında kritik kararlar verir.

MKR ve DAI, MakerDAO tarafından kullanılan iki jetondur. DAI, daha değişken kripto para birimlerine bir alternatif sağlamayı amaçlayan finansal sistemin modern bir şekli ve stabil bir madeni paradır. Bu arada, MKR, DAI’yi sabit tutmak için kullanılır. Stabil paralar, bu gerçek dünya varlıklarının değerine sabitlemek için fiat para birimleri ve hatta altın rezervlerini kullanır. Ancak bunun etkisiz olduğu kanıtlanmıştır. Maker aynı zamanda bir şirketin işlevselliğinin tüm yönlerini akıllı sözleşmelere çeviren dünyanın ilk DAO’suydu.


Bu yapılar, bir grubun bir varlığı şeffaf bir şekilde düzenlemesine izin verir. Kısmen Maker’ın başarısı sayesinde, artık sektörde yaygınlar. Bilginize, fiat para birimleri ve fiziksel varlıklar onları desteklediğinden, belirli sabit paraların oynaklığı daha düşüktür. Gerekli bir değeri korumak için, diğer sabit paralar, blok zinciri tabanlı protokoller veya algoritmalar kullanılarak yönetilebilir. MKR’nin ilk hedefi, DAI’yi dolara sabit tutmasıdır. Bu ikili kripto yaklaşımı belirsizliği azaltmaktadır ve kullanıcılara projenin uzun vadeli uygulanabilirliği konusunda daha fazla güven vermektedir. Maker Protokolü’ndeki en önemli değişikliği, artık Ethereum tabanlı herhangi bir varlığı Dai nesli için teminat olarak tanımasıdır. MKR sahipleri tarafından kabul edildiği ve Maker merkezi olmayan yönetişim mekanizması aracılığıyla benzersiz, karşılık gelen Risk Parametreleri verildiği sürece. Maker Protocol’ün en son sürümü olan Multi Collateral Dai’nin (MCD) önde gelen Ethereum ağına getirdiği bazı özellikleri ve güncellemeleri inceleyeceğiz.


Onu Diğerlerinden Ayırt Eden Nedir?


MKR jetonu, ETH fiyatının DAI cihazının başa çıkamayacağı kadar hızlı düştüğü durumlar için bir geçici çözümdür. Teminat planı DAI’nin değerini karşılamak için yetersizse, daha fazla teminat toplamak için MKR üretilir ve piyasada satılır.

MKR jetonu, ortağı stabilcoin olan DAI’nin değerini 1 $’da tutmaya katkıda bulunuyor. DAI’nin dolar eşdeğeri değerini korumak için, DAI fiyat dalgalanmalarına yanıt olarak MKR üretilebilir ve yok edilebilir. DAI, sahiplerinin ağın kontrol mekanizmasının bir parçası olarak hizmet ettiği bir teminatlandırma planı (esas olarak sigorta) kullanır. Alıcılar, bir krediye benzer şekilde çalışan akıllı sözleşmeye dayalı teminatlı borç pozisyonu (CDP) satın aldıklarında, DAI serbest bırakılır. CDP’ler Ether (ETH) ile satın alınır ve DAI ile değiştirilir. Bir evin ipotek kredisi için teminat görevi görmesi gibi, ETH de kredinin teminatı olarak hizmet eder. Aslında bireyler, program sayesinde ETH varlıklarına karşı kredi alabilirler.


Maker Platformundan MakerDAO olarak bilinir, DAI ve MKR’nin protokol ve yönetişim sistemidir. Ethereum blok zincirinde ağ, merkezi olmayan özerk bir organizasyondur (DAO). Bir geliştirici ve girişimci olan Rune Christensen, MakerDAO’yu 2014 yılında California’da kurdu. 20 kişilik bir çekirdek yönetim ve büyüme ekibine sahiptir. MakerDAO nihayet üç yıldır geliştirilmekte olan DAI stabilcoini piyasaya sürdü. MakerDAO, DAI’de bir stabilcoin ve herkese eşit bir kredi sistemi kurmayı hedefliyor. DAI artık Ether kullanarak teminatlandırılmış bir borç pozisyonu (CDP) açarak kripto varlıklarına karşı likidite sağlayacak.


Maker’ın Kullanım Alanları


MKR, Ethereum’un protokollü kullanılarak oluşturulan Ethereum tabanlı bir ERC-20 belirtecidir. ERC-20 cüzdanları ile uyumludur ve çeşitli borsalarda işlem görmektedir. Maker platformunun sürekli onay oylama mekanizması, MKR sahiplerine oy hakkı verir. MKR sahipleri, CDP teminat oranı gibi şeylerde söz sahibidir. Katılım için ödül olarak MKR ücreti alırlar. Bu bireyler, düzeni güçlendirecek şekilde oy verdikleri için ödüller alırlar. Cihaz iyi performans gösterirse MKR’nin değeri korunur veya artar. MKR’nin değeri, zayıf yönetimin bir sonucu olarak düşecek.


MKR’de Merkezi Olmayan Özerk Organizasyon ile ne kastedilmektedir? Maker aynı zamanda kurumsal işlevleri üstlenen ve bunları akıllı sözleşmelere dönüştüren ilk DAO’ydu. Bu sistemler, bir grubun bir işi açık ve şeffaf bir şekilde yürütmesini sağlar. Maker’ın başarısı nedeniyle, artık sektörde yaygınlar.


Şeffaflık Sorunları


Şeffaflık, Maker’ın ele almaya çalıştığı kritik konulardan biridir. Başkalarına güvenme ihtiyacını ortadan kaldırmak için ağda akıllı sözleşmeler kullanılır. Tether USD gibi sabit paralar şu anda ağın rezervlerini şarj etmenizi gerektiriyor. Çoğunlukla şirketin varlıklarını kontrol etmek için üçüncü taraf denetçilere güvenmeniz gerekecek. Maker, merkezi kurumlara güvenilmesi ihtiyacını ortadan kaldırır. Dış denetimler veya finansal raporlar için beklemeniz gerekmez. Blok zinciri, tüm ağı izlemek için kullanılabilir. Maker onu bir sonraki seviyeye taşıyor. Örneğin, şirketin çalışanları, tüm kullanıcıların dinlemesi için şirketin SoundCloud sayfasında her toplantının kayıtlarını yayınlar.

Maker Avantajları (MKR)

Sektöre sağladığı sayısız avantaj sayesinde Maker’ın popülaritesi artmaya devam ediyor. Bu türünün tek örneği jetonun Maker ekosisteminde birçok kullanımı vardır. Bu özellikler, belirtecin genel kullanılabilirliğine katkıda bulunur. İşte MKR’ye sahip olmanın en önemli avantajlarından bazıları.

Maker MKR Token

MKR ayrıca ağın birincil yönetişim belirteci olarak hizmet eder. Kullanıcılara risk yönetimi kararlarında söz hakkı verilir. Yeni CDP formlarının dahil edilmesi, hassasiyetteki değişiklikler, risk parametreleri ve küresel bir anlaşmanın tetiklenip tetiklenmeyeceği oylanacak konulardır.

MKR’nin DAI’yi bir stablecoin olarak desteklemesi planlanıyor. MakerDAO, DAI paraları oluşturabilmek için CDP akıllı sözleşmelerini kullanmaktadır. DAI, Ethereum blok zincirinde etkileyici olan ilk merkezi olmayan sabit paraydı. Örnek olarak Oasis Direct şeması, MKR, DAI ve ETH’yi değiştirmek için kullanılmaktadır. MakerDAO’nun merkezi olmayan token değişim ağının adı Oasis Direct.

Maker, lansmanından bu yana Digix, Request Network, CargoX, Swarm ve OmiseGO ile ortaklıklar kurdu. DAI biçiminde, bu ortaklıkların ikincisi, OmiseGO DEX’e standart ve güvenilir bir sabit para alternatifi sağladı. O zamandan beri, daha fazla borsa bu eşsiz projeye destek verdi. Maker’s Dai, istikrarı için yasal sisteme veya güvenilir karşı taraflara güvenmeden tamamen blok zinciri zincirinde var olan bir sabit paradır.

Binance indirim ile hesap aç


Maker’a Yatırım Yapmak Akıllıca Mı?


Uzmanlar, Maker’ı mükemmel bir uzun vadeli yatırım (bir yıldan fazla) olarak görüyor. AI Analisti, 2021’de fiyatın 3041,370 $’a yükseleceği tahmin edilen, potansiyel olarak yüksek getirisi olan bir kripto olarak öngörüyor. Maker (MKR) tokenlerindeki mevcut fiyat artışı, 300 milyon dolarlık bir blok zinciri stres testinin ve MKR tokenlerinin güncellenmesinin ve Ethereum ve Dai ticaretini dengelemeye yardımcı olan Oasis pazarının yeniden başlatılmasının sonucudur.


Maker Amacı


Maker (MKR), tüm DeFi tokenlerinde potansiyel olarak en değerli madeni paralardan biridir. Aynı zamanda piyasadaki en yanlış anlaşılan jetonlardan biridir. Maker, her zaman 1 $ değerinde kilitlenen, kriptonun en sağlam istikrar parasını yaratan bir sistemin parçasıdır.


Maker’ın Geleceği


MakerDAO, günlük toplantılarının videolarını çevrimiçi olarak yayınlayarak hesap verebilirlik için de çaba göstermektedir. MakerDAO ve MKR jetonu, 2019’un en büyük başarı öykülerinden biri olan merkezi olmayan finans (DeFi) sektörünün ön saflarında yer alıyor.


MakerDAO’nun rezerv desteği sorunu olmayan bir sabit para oluşturma girişimleri takdire şayan. MakerDAO, teminatlandırma mekanizmaları ve MKR’nin daha fazla arıza güvenliği sayesinde daha geniş kullanımına katkıda bulunabilecek olan stabilcoin DAI’sinin değerini korumak için bir plana sahiptir. MakerDAO’nun ayrıca bir failsafe olarak “küresel yerleşim” adı verilen bir acil durum mekanizması vardır. MakerDAO’nun planında bir şeyler ters giderse diye bir insan topluluğu yerleşim anahtarlarını saklar. Bunlar, DAI sahiplerine Ether eşdeğeri değerinde CDP teminatının verildiği bir uzlaşma başlatmak için kullanılabilir.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: JL3MPH7U Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



Binance indirim ile hesap aç

18 görüntüleme0 yorum
bottom of page