top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Filecoin (FIL) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2022

İçerikler

  1. 1 Filecoin (FIL) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

  2. 1.1 Filecoin Dolaşım Arzı Ne Kadar?

  3. 1.1.1 Tarih

  4. 1.1.2 Teknoloji

  5. 1.2 Filecoin Madenciliği Nasıl Çalışır?

  6. 1.2.1 Konsensüs Ayrıntıları

Filecoin (FIL) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Filecoin, Protocol Labs tarafından oluşturulmuş ve kullanıcıların fazla depolamalarını açık bir platformda satmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir veri depolama ağıdır. Veri dosyalarını depolamak ve paylaşmak için eşler arası bir ağ olan IPFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi) için teşvik ve güvenlik katmanı görevi görür. Filecoin, IPFS’nin depolama sistemini, kullanıcıların ağ üzerinde veri depolamak ve dağıtmak için Filcoin’in yerel belirteci FIL’de depolama sağlayıcılarına ödeme yaptığı bir “algoritmik pazara” dönüştürür.



Binance indirim ile hesap aç


Filecoin Dolaşım Arzı Ne Kadar?


Dolaşan Arz


186,678,292.00 FIL


Maks Arz


Toplam Arz

186,678,292


Tarih


Filecoin, geleneksel çevrimiçi depolama sağlayıcılarına ve protokollerine bir alternatif sağlamak istiyor. Teknolojisi, merkezi sunucular ve IP adresleri yerine verileri depolamak için karma adresli içerik yapılarını kullanan eşler arası dosya aktarım sistemi IPFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi) için bir teşvik katmanı görevi görür. Bu, fazlalığı azaltmak, kalıcılığı artırmak ve verimliliği artırmak için tasarlanmıştır.


Filecoin, sisteme kaynak katkısında bulunan depolama sağlayıcılarını ve alıcıları ödüllendirerek IPFS’yi teşvik eder. Ağ ayrıca, geliştiricilerin Ethereum’un blok zincirindeki verilere erişmesine ve akıllı sözleşmeleriyle etkileşime girmesine olanak tanıyan yerleşik Ethereum entegrasyonu ile birlikte gelir. Filecoin, 2014 yılında Juan Benet tarafından kurulan bir geliştirme firması olan Protocol Labs tarafından geliştirilmektedir. Benet ve ekibi, Filecoin ve IPFS’yi birlikte oluşturdu ve süreci finanse etmek için birkaç Seed öz sermaye turu topladı.


2017’de ekip, Filecoin’in gelişimi için fon sağlamak için bir token satışına ev sahipliği yaptı ve o sırada en büyük token tekliflerinden birinde yaklaşık 205 milyon dolar topladı. Protocol Labs, hem blok zinciri hem de Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft Azure gibi geleneksel sağlayıcılar tarafından kullanılabilecek veri altyapısı için temel bir katman oluşturmayı amaçlamaktadır. Proje, depolama kapasitesine sahip herhangi bir kullanıcının ağa bağlanabileceği bir pazar yeri oluşturarak, hem tüketici donanımında hem de mevcut işletmelerin veri merkezlerinde kullanılmayan bir depolama kaynağı oluşturarak bu hedefe ulaşmayı planlıyor. Filecoin ekibi, bunun, Airbnb gibi paylaşım ekonomisi şirketlerinin geleneksel olarak büyük sermaye gereksinimleri olan büyük oyuncuların hakim olduğu pazarlardaki kısa vadeli kiralama fiyatlarını düşürmesine benzer şekilde depolama fiyatını azaltacağına inanıyor.


Teknoloji


Protocol Labs, Filecoin teknik incelemesinde birden fazla blok zinciri projesine değer katabilecek birçok yeni teknolojiyi tanıttı. Filecoin, bitcoin ile aynı şekilde iş kanıtı ile güvence altına alınır, ancak bu çalışma özellikle verilerin depolanması ile ilgilidir Blok karmasını bir hedef aralığa sığdırmak için rastgele bir nonce bulmak yerine, ağ kanıtı çalışma, bir madencinin belirli bir süre ve çoğaltma için veri depoladığını kanıtlamakla sınırlıdır. Bu, iki yeni iş kanıtı türü ile elde edilir: replikasyon kanıtı (PoRep) ve uzay-zaman kanıtı (PoSt).

Replikasyon kanıtı, bir sunucunun bir kullanıcıyı bazı verilerin kendi benzersiz şekilde ayrılmış fiziksel deposuna çoğaltıldığına ikna etmesine izin verirken, uzay-zaman kanıtı verimli bir kanıtlayıcının bir doğrulayıcıyı belirli bir süre boyunca bazı verileri depoladıklarına ikna etmesine izin verir. zaman. Bu kanıtlar, Filecoin’in madenci ödüllerini artırmak için veri depolama kayıtlarını tahrif etmeyi teorik olarak imkansız hale getirerek bağımsız taraflardan oluşan büyük ölçekli depolama ağlarıyla ilgili sorunları çözmesine olanak tanır.

Siacoin ($SC) ve Storj ($STORJ) gibi rakipler bu işlevsellikten yoksundur, ancak bunun önemli bir sorun olması için henüz yeterli depolama talebi oluşturmamışlardır. Madenci kanıtları, koymak, almak ve yönetmek olmak üzere üç ana yönteme dayalı bir ağ oluşturmak için kullanılır. Put ve get yöntemleri, verileri depoya koymaktan ve sırasıyla istemci isteği üzerine verilere erişmekten sorumludur. Yönetme yöntemi, platformdaki alıcı ve satıcı itibarını yönetmenin yanı sıra satın alma ve satış siparişlerini eşleştirerek pazarı yönetmekten sorumludur. Bu yöntemler, farklı madenciler tarafından yönetilen depolama ve erişim olmak üzere iki pazaryerinde yürütülür.


Protocol Labs, madencilerin genellikle her iki pazara da katılacağına inanıyor. Depolama madencileri, yerine koyma isteklerini almaktan ve müşteri verilerini depolamaktan ve aynı zamanda verilerle orantılı teminatlar vermekten sorumludur. Geçersiz veya eksik ispat durumunda bu teminatı kaybederek cezai işlem göreceklerdir. Depolama sağlayıcıları, yönetim yöntemini istemciler ve denetçilerle birlikte çalıştırır. Geri alma madencileri, alma isteklerini yönetmekten ve müşterilere verilerini vermekten sorumludur. Geri alma madencilerinin teminat vermeleri gerekmese de, ağ için çalışmaları için yerel Filecoin’de hala tazmin edilirler.


Filecoin Madenciliği Nasıl Çalışır?


Depolama madenciliği şu şekilde çalışır:

  1. Her şey bir anlaşma ile başlar – Bir kişi veya bir müşteri Filecoin ağında depolama arayacaktır. Müşteri uygun bir madenci bulduğunda bir anlaşma yapacaktır. Müşteri bunun için fonları kilitleyecektir. Madenci kabul ederse anlaşma yayınlanır.

  2. İstemci dosyaları gönderir – İstemci dosyalarını hazırlar. Ardından verileri madenciye aktarırlar.

  3. Madenci dosyaları alır – Madenci dosyaları aldığında paketler ve mühürler. Ardından, zincire kanıt göndermeye başlarlar. Bunlara Proof-of-SpaceTime denir ve her dakika gönderilirler. İlk PoS, anlaşmanın başlangıcını işaret ediyor.

Dahası, depolama madencileri, ağa ne kadar depolama alanı sağladıklarına bağlı olarak güç değeri elde eder. Yani daha fazla alan, daha fazla güç değeri anlamına gelir. Daha fazla güce sahip olmak, ağda madencilik blokları için daha iyi şansınız olduğu anlamına gelir. Bitcoin’de olduğu gibi, bu onların FIL belirteçleri olarak blok ödülleri kazanmalarını sağlar.

Dahası, kanıtlar depolama madencilerinin depolama ücreti kazanmalarına izin veriyor. Bunun nedeni, anlaşmalarına göre müşterilerinden düzenli olarak almalarıdır. Öte yandan, geri alma madencileri, müşteriler için veri getirerek kazanır. Fonları Filecoin ağının dışındaki ödeme kanallarını kullanarak alırlar.


Konsensüs Ayrıntıları


Proof-of-Replication (PoRep) ve Proof-of-Spacetime (PoSt) Filecoin protokolü, dosyaların belirli bir zaman içinde güvenli bir şekilde saklandığını kanıtlamak için Proof-of-Replication (PoRep) ve Proof-of-Spacetime (PoSt) kullanmayı amaçlamaktadır. merkezi olmayan ağ. PoRep, bu gönderide özetlenen belirli özellikleri içeren bir Depolama Kanıtı türüdür PoSt, madencilerin veri depolayan bloklar oluşturma mekanizmasını tanımlar. Müşteriler (ağ kullanıcıları), ayrı merkezi olmayan pazarlarda var olan farklı işlemler olan veri depolama ve veri alma madencilerine kaynak sağlayabilir. PoSt, verilerin dağıtılmış, çok pazarlı bir sistemde saklanabilmesi ve alınabilmesi için bir doğrulanabilirlik düzeyi sağlar. Madencilik Deposu madencileri, müşteriler için veri depolayarak ve “zaman içinde depolamayı doğrulamak için kriptografik kanıtları hesaplayarak” FIL kazanabilir. Proof-of-Work madenciliğinden farklı olarak, bir blok ödülü (ve işlem ücretleri) kazanma olasılığı “madencinin ağa katkıda bulunduğu depolama miktarıyla orantılıdır”. Öte yandan, geri alma madencileri, bir müşteri talebi için teklifleri kazanarak FIL alabilirler.


Söz konusu dosyanın piyasa değeri, madencinin ödemesini belirler. Kullanılabilir bant genişliği ve ayrıntılar için ilk yanıt süresi (ağ gecikmesinden veya bir istemciye yakınlıktan etkilenebilir), bir madencinin anlaşmaları kapatma ve ağdaki verileri alma yeteneğini etkiler. Bu nedenle, bir alım madencisinin maksimum bant genişliği, kazanabilecekleri toplam anlaşma miktarını belirleyecektir. Ağ hala geliştirme aşamasındayken, madencilik ekipmanı özellikleri (özellikle CPU ve RAM için) bilinmiyor. Ancak ekip, madencilik donanımının birçok standart sabit sürücüye sahip yapılandırmalar içereceği ve herhangi bir “özel Filecoin madenciliği donanımının” yüksek düzeyde optimize edilmiş bir sabit sürücüden (bir anlamda ASIC’ler için uygun olmayan) başka bir şeyi geçmeyeceği konusunda ısrar ediyor. Filecoin ayrıca, tam düğümleri çalıştırmak için erken depolama ve geri alma madencilerinin gerekli olacağını da not eder.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: JL3MPH7U Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



Binance indirim ile hesap aç


16 görüntüleme0 yorum
bottom of page