top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Holochain Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır?

Güncelleme tarihi: 12 Tem 2022

Holochain Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır?


Basitçe söylemek gerekirse, Holochain yalnızca merkezi olmayan bir internet değil, aynı zamanda mevcut web barındırma modeline bağlı olmayan dağıtılmış bir internet yaratmayı da amaçlamaktadır. İlk bakışta bu hedef, ETH blok zincirine dayalı merkezi olmayan bir İnternet kurmayı amaçlayan Ethereum projesini anımsatıyor. Bununla birlikte, Holochain bir adım daha ileri giderek dağıtılmış bir İnternet, yani blok zinciri teknolojisinden daha hızlı çalışacak dağıtılmış bir bilgisayar ağı oluşturmayı amaçlamaktadır. Holo ekibi, Holo ağının sonsuz ölçeklenebilirliğe sahip olduğunu iddia ediyor, böylece yeni dağıtılmış uygulamalar, yoğun kullanımda bile ağı aşırı yüklemiyor. Ayrıca Holochain, her türden uygulamayı programlamak için tamamen dağıtılmış eşler arası uygulamalar oluşturmak için açık kaynaklı bir çerçeve sağlar. Holo'nun resmi web sitesi şöyle demekte;


Holochain uygulamaları çok yönlü, esnek, ölçeklenebilir ve blok zincirinden binlerce kat daha verimlidir (jeton veya madencilik gerekmez). Holochain'in amacı, bu kuralları dikte etmek veya tek taraflı olarak değiştirmek için herhangi bir otoriteye güvenmeden ortak bir kurallar dizisi üzerinde anlaşarak insanların birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlamaktır. Eşler arası etkileşim, aracılar (ör. Google, Facebook, Uber) toplamadan, satmadan veya kaybetmeden verilerinize sahip olduğunuz ve bunları kontrol ettiğiniz anlamına gelir.


Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır?
Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır?


Açıklamada belirtildiği gibi, geliştirme ekibi, blockchain teknolojisinden çok daha üstün bir platform geliştirdiklerine inanıyor ve o kadar ileri görüşlü ki artık bir blockchain olarak bile tanınmıyor. Bunun yerine, geliştiriciler zinciri Holochain olarak adlandırıyor.


Holochain Nasıl Çalışır?


Yukarıda açıklandığı gibi, Holochain’in ana odağı dağıtılmış bilgi işlemdir. Holochain ekosistemi bu nedenle dağıtılmış bilgi işlemin ana bilgisayarlarından ve kullanıcılarından oluşur. Ev sahipleri dağıtılmış uygulamaları barındırabilir ve barındırma için Holo Fuel ile ödeme yapılır. Kullanıcılar dağıtılmış uygulamaları kullanabilir.


Holo ekibi Holochain'in kendisini dağıtılmış uygulamalar için bir "veri bütünlüğü motoru" olarak tanımlıyor. Bunun teknik temeli, her kullanıcının kendi zincirine sahip olduğu DHT'leri (Dağıtılmış Karma Tablolar) doğrulamaktır. Her bir taraf zincirinde bir işlem imzalanır ve karşılıklı olarak imzalanır. Bu yapıldıktan sonra, bilgiler tarafların paylaşılan Dağıtılmış Karma Tablosunda yayınlanır.


Bitcoin ve Ethereum gibi blok zincirleri şu anda hala çok sayıda kullanıcıya ölçeklendirme konusunda mücadele ederken ve kullanımda aşırı kısıtlamalarla karşı karşıya kalırken, Holochain DHT'ler aracılığıyla paylaşmayı mümkün kılıyor. Düğümler, sistem içinde yalnızca küresel işlemlerin bazı kısımlarını tutmalıdır, bu da büyük ölçeklendirmeye olanak tanır ve ayrıca cep telefonlarının düğüm olarak işlev görmesine izin vermelidir.


"Merkezi Olmayan" ve "Dağıtılmış" Arasındaki Fark Nedir?


Holochain dağıtılmış bir sistem olsa da, blok zincirleri, ağı kontrol eden merkezi bir otorite olmadığı, ancak her bir eylemin ağ üzerinden gönderildiği ve fikir birliğini sürdürmek için her bir düğüm tarafından doğrulanması gerektiği anlamında "yalnızca" merkezsizdir. Holochain Protokolü, bu fikir birliğine varma ihtiyacını ortadan kaldırdı.


Bunun yerine, Holochain karmaları (Dağıtılmış Karma Tabloların bir parçası olarak) verilerin bütünlüğünü sağlamak için kullanılır. İş kanıtı fikir birliği (örneğin, Bitcoin'den) son derece yüksek ağ güvenliğine yol açsa da, aynı zamanda gereksiz yere yüksek ağ kullanımına da yol açar. Para işlevi dışındaki işlemler veya işlemler (örneğin, merkezi olmayan bir sosyal ağ için) işlenmelidir. Blok zinciri tabanlı bir mikro blog platformu gereksiz yere kaynak yoğun olacaktır.


Ayrıca Holochain, donanım ürünü "Holo Portları" ile blockchain endüstrisini herkes için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Holo Bağlantı Noktaları, Holochain eşler arası ağı barındırabilen küçük bir kutudur. Bu özel Holochain ürünü, hala kendi ağlarına ev sahipliği yapmak isteyen teknik olmayan kişilere yöneliktir.


Holochain Daha İyi Ölçeklenebilirlik Sunabilir mi?


Holochain'in karşılaştırıldığı bir başka sistem, organik olarak gelişen bir birim olarak insan dilidir. Bu nedenle, karma zincirlere ve DHT sistemine ek olarak, üçüncü bileşeni zincirleri, mesajları ve onayları kapsayan kriptografik işaretlemedir. Aynı durum, taraflar arasındaki işlemlerin ve etkileşimlerin karşılıklı imzalanması için de geçerlidir.


Dağıtılmış bilgi işlem sistemine bağlı olarak, zincirdeki her üye ("aracı" olarak adlandırılır), bu aracıya atanan bir kriptografik anahtarla etkileşim kuran tek bir blok zinciri tutar. Blockchain'in durumundan farklı olarak, her üyenin tüm halka açık blok zincirinin durumunun bir kopyasını veya kaydını yönetmesine gerek yoktur.


Dil ile karşılaştırmaya geri dönersek, Holochain geliştiricileri, belirli bir dilin çok sayıda konuşmacısının ortadan kaybolmasının diğer insanların onu unutmaya başlamasına neden olmayacağını iddia ediyorlar. Bunun nedeni, her konuşmacının tam bir "kopyasına" ihtiyaç duymadan onun işlevsel parçasını taşıdığı için dilin merkezi olarak "depolanmasına" gerek olmamasıdır. Aynı şekilde, Holochain'deki bir düğüm çevrimdışı olduğunda, sınırlı bir kopyası halka açık blok zincirinde tutulduğundan, kendi zincirindeki veriler kaybolmaz. Buna dayanarak Holochain, blok zincirinin karşılaştığı ölçeklenebilirlik ve uyarlanabilirlik sorunlarını çözmeyi umuyor.


Holochain, Güvenliği ve Gizliliği Artırmayı Nasıl Planlıyor?


Holochain'in hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için tercih edilen platform olmayı amaçladığı iki ana şey vardır;


  • Üçüncü taraf aracıların, özellikle kurumsal aracıların kaldırılması

  • Daha iyi güvenlik ve gizlilik koruması


Holochain’in, her cihaza ayrı bir zincirle kendi defterini vermeyi içeren yaklaşımı, güvenlik ve gizliliğin korunması için de sonuçlara sahiptir. Bu sistemde her cihaz, ancak müşterek karar verildiğinde veya gerekli görüldüğünde veri entegrasyonuna ve paylaşımına başvurabilir.

Holochain uygulamaları esas olarak dağıtılmış ağlarda çalışacağından, şirketin sahip olduğu sunucularla iletişim kurmayacaklar. Bunun avantajı, her kullanıcının verilerini satabilecek veya güvenlik ihlallerine maruz bırakabilecek üçüncü şahıslara (şirketler gibi) devretmek yerine, verilerinin kontrolünü elinde tutmasıdır. Holo geliştiricileri, kullanıcıları, Facebook veya Google gibi şirketlerin kişisel verileriyle, özellikle de sosyal ağ kullanımı, e-postalar, GPS konumları, telefon görüşmeleri ve görüntüleme geçmişleri ile ne yaptıklarını düşünmeye davet ediyor, bunların tümü reklamlarını güvence altına almak amacıyla.


Holo geliştiricilerinin hırsı, Holochain'lerini yeni teknolojik temele dayanan "yeni" bir internet yaratmanın bir yolu olarak gördükleri için projelerinin kapsamının ötesine geçiyor. Ceptr adlı Holochain için ana proje, kullanıcı işbirliği ve gizliliğe odaklanarak web üzerinde veri, bilgi işleme ve iletişimin yapılandırılmasını ve organizasyonunu düzenleyen temel protokoldür.


Holo nasıl satın alınır?


Holo parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.



Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır
Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır

Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır
Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır

Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır
Holo Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl alınır

Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U





Holo’nun Erişilebilirliği ve Rakipleri


Açık kaynaklı bir platform olmanın yanı sıra, Holochain kendisini hem geliştiriciler hem de son kullanıcılar için genel olarak daha erişilebilir bir ortam haline getirmek istiyor.

Rakiplerinden biri, merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesi için ana platform olmayı hedefleyen kesinlikle Ethereum'dur. Yine de, hala çok fazla geliştiriciye sahip olmayan Solidity adlı programlama dilini kullanma sorunuyla karşı karşıyadır.


Buna yanıt olarak Holochain, HTML ve CSS kullanan sistemleri desteklerken çok daha yaygın JavaScript ve Lisp platformlarıyla dApp'lerin geliştirilmesini sağlar. Holochain'in özü, C'ye benzer ancak C ++ 'dan daha az karmaşık olarak tanımlanan Go'da yazılmıştır. Gelecekte, platformun kendisi, daha hızlı büyümeyi garantilemek için yeni diller sunmaya geldiğinde daha fazla esneklik sağlamayı hedefliyor.


Holo'ya Yatırım Yapmaya Değer Mi?


Holochain, Ethereum gibi "normal" blok zincirlerinden sıyrılmak isteyen çok iddialı bir projedir. Merkezi olmayan bir model yerine, daha yalın, daha verimli bir ağ oluşturmak için dağıtılmış bir model kullanır. Ancak, projenin yüksek beklentileri karşılayıp karşılamayacağı henüz belli değil. Mainnet henüz başlamadığı sürece, tahminler zordur. Bu bakımdan, her şeyden önce, gelecek yıllar da ne kadar iyi gelişeceğini göstermesi gereken ilginç bir proje.


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



emre ata
emre ata


10 görüntüleme0 yorum
bottom of page