top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

İngiltere Bankası, yeni bir ulusal dijital para birimi keşfediyor

Güncelleme tarihi: 28 Mar

İngiltere Bankası, yeni bir ulusal dijital para birimi keşfediyor


İngiltere Merkez Bankası'nın, Birleşik Krallık'ta bir merkez bankası dijital para birimi için seçenekleri araştırdığı bildiriliyor. HM Hazine Müsteşarlığı ile birlikte çalışan Birleşik Krallık merkez bankası, tamamen yerine geçmek yerine "nakit ve banka mevduatları ile birlikte var olacak" potansiyel bir merkez bankası dijital para birimi için bir dizi seçeneği detaylandıracak.


İngiltere Merkez Bankası Dijital Para Birimi Keşfediyor


İngiltere'nin duyurusu, küresel kripto para piyasaları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığında bir merkez bankası dijital para birimini (CBDC) araştırıyor. İngiltere Merkez Bankası ve HM Hazinesi, bir CBDC'nin uygulamaya konmaya değer olup olmadığını ve eğer öyleyse, hangi formatı alması gerektiğini belirlemek için birçok önemli paydaşla ilişki kuracaktır.


İngiltere Merkez Bankası'nın resmi duyurusu, birincil hedefleri İngiltere için herhangi bir potansiyel dijital para biriminin değerlendirilmesi, tasarımı ve değerlendirilmesini içeren yeni bir CBDC görev gücünün oluşturulduğunu doğruladı. Görev gücü için bir diğer birincil rol, herhangi bir BK CBDC'nin "küresel inovasyonun ön saflarında" olmasını sağlamak ve diğer ülkeleri dijital para dönemine yönlendirmektir.


Paydaşlarla daha fazla etkileşim kurmak için İngiltere Merkez Bankası, bir CBDC'nin uygulanmasının teknoloji dışı yönlerini keşfedecek olan CBDC Katılım Forumu'nu ve teknolojinin tüm alanlarını güçlü bir çapraz geçişle kapsayacak olan CBDC Teknoloji Forumu'nu oluşturuyor.

Birleşik Krallık CBDC, en azından 2020'nin başından beri kartların üzerindedir. İngiltere Merkez Bankası, CBDC'lerin potansiyelini keşfetmek için diğer beş merkez bankasıyla bir grup oluşturdu. Bu gruptan ikisi, Sveriges Riksbank (İsveç) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), farklı ilerleme aşamalarında CBDC'ler geliştiriyorlar.


Dahası, birçok başka ülke egemen dijital para birimleri geliştiriyor. En önemlisi, Çin Halk Bankası, yuan'ın dijitalleştirilmiş bir versiyonu arayışında en gelişmiş görünmektedir.


CBDC veya Kripto Para Birimi?


Bir merkez bankası dijital para birimi tam olarak bir kripto para birimi gibi görünse de, ikisi arasında büyük bir fark vardır. Bitcoin gibi çoğu kripto para birimi, ödemeleri izlemek için merkezi olmayan dağıtılmış bir defter kullanır, bu da tüm ödemelerin halka açık olduğu anlamına gelir.


Bir CBDC, aynı merkezi olmayan dağıtılmış defter teknolojisini kullanmazken, işlem defterini merkezi ve hükümetin tek ücretini elinde tutar. CBDC'ler ve kripto para birimleri arasında başka farklılıklar da vardır, ancak temel teknolojideki fark en büyük farklardan biridir.

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin başarısına rağmen, ulusal hükümetler her zaman üzerinde büyük bir kontrol uyguladıkları dijital para birimlerini takip edeceklerdi. Çoğu kişi için tek sürpriz, dünyanın belli başlı bazı uluslarının seçenekleri ve çıkarımları tam olarak keşfetmesinin bu kadar uzun sürmesi.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

10 görüntüleme0 yorum
bottom of page