top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Litentry (LIT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2022

İçerikler

  1. 1 Litentry Nedir?

  2. 1.1 Nasıl Çalışır?

  3. 1.2 Litentry Platformunun Temel Özellikleri

  4. 1.2.1 Litentry Mimarisi

  5. 2 Litentry Token (LIT)

Litentry (LIT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Litentry (LIT), bir kimlik belirleme ve kimlik eşleştirme mekanizması içeren, Substrate üzerine inşa edilmiştir. Merkezi olmayan bir zincirler arası kimlik toplayıcıdır. Günümüzde kimlik ve kişisel veriler her şeydir. Geleneksel dünyada bazı firmalar, kullanıcı verilerini satarak milyonlar kazanmaktadır. Merkezi olmayan dünyada, blockchain tabanlı şirketler zarar görmektedir. Örneğin, bir kullanıcı ücretsiz airdrop jetonlarından yararlanmak için birden fazla hesap oluşturabilir. Ayrıca, merkezi olmayan finansmanı (DeFi) destekleyen platformların, kullanıcıların kredi geçmişini izlemenin hiçbir yolu yoktur. Bu sayede kredi verilirken daha yüksek teminat almaları sağlanmaktadır. Neyse ki, dağıtılmış ekosistemde kimlikler güvenli şekilde takip etmenin yeni bir yolu bulunmaktadır. Litentry tarafından desteklenen, blok zinciri odaklı platformların yalnızca güç token takaslarından daha fazlasını yaptığını görebiliriz. Artık Uniswap’ta kullanıcının para çekme ve yatırma işlemlerini taramak mümkündür. Ayrıca, kullanıcıların etkinliği, topluluk tarafından yönetilen bir blok zincirinde de değerlendirilebilir. Platform çok çeşitli olduğundan, aşağıda önemli noktalara bakıyoruz.


Litentry (LIT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum
Litentry (LIT) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Binance indirim ile hesap aç


Litentry Nedir?


Proje, merkezi olmayan kimliğe (DID) odaklanarak, kullanıcı kimliklerinin birçok dağıtılmış protokole bağlanmasına olanak tanımaktadır. Litentry, DID’leri topladığı, indekslediği ve blok zincirlere dağıttığı bir DID toplayıcı görevi görür. Daha da önemlisi, tüm faaliyetler doğrulanabilir ve merkezi olmayan bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Özellikle, Substrate ağı üzerine inşa edilen platform, Web3 destekli uygulama ekosisteminde kimlik fazlalığını ortadan kaldırmaya yönelik daha büyük bir hedef doğrultusunda çalışır. Litentry, birçok farklı blok zincirinde merkezi olmayan tanımlayıcıları veya DID’leri birleştirebilen ve yönetebilen bir platform geliştiren bir projedir. Bu nedenle, temel olarak, yeni ve heyecan verici işlevler için girdi olarak DID’leri yönetmek ve kullanmak için projeler ve anlaşmalar için bir platformdur.

Litentry, bu DID’lerin özel ve güvenli bir şekilde kullanılmasına izin verecek bir protokol oluşturmaya çalışıyor. Litentry, Polkadot ağının Parachain’i olma hedefiyle zincirler arası işlemler gerçekleştirir. Bu yazıda Polkadot hakkında zaten konuştum. Güvenlik merkezli bir proje olduğunu iddia eden Litentry kullanıcılarından gelen hizmet taleplerini DID (Merkezi Olmayan Tanımlayıcı) aracılığıyla ele alır.


Entegre kimlik verilerine olan talebin, büyük ölçüde kişisel kimlik verileriyle beslenen merkezi olmayan uygulamalardan gelmesi bekleniyor. Birlikte çalışabilirliğin yanı sıra, tanımlayıcı, sunucunun istemciden KYC, kredi gibi kimlik verilerini talep ettiği senaryolarda kritik bir rol oynar. Hizmet sağlamak amacıyla puanlar veya kimlik bilgileri. Geçmişte ve günümüzde birçok uygulama, kullanıcılar ihtiyaç duydukları bilgileri elde edebilmek için bilgilerini üçüncü taraf uygulamalardan sağlamasını veya doğrudan kullanıcı etkinliklerini izlemesini gerektirir. Bu, gizlilik ihlali ve kişisel veri ihlali nedeniyle kullanıcıları kaçınılmaz olarak tehlikeye atar.


Nasıl Çalışır?


Kullanıcı tarafı teknolojisine bir göz atalım ve buradaki birincil teknoloji parçası Litentry mobil uygulaması. Uygulama, Litentry Network ile entegre olacak ve kullanıcıların yönetişim sürecine katılmalarına ve Kimlik Tabanlı Hizmetlere erişmelerine izin verecek. Uygulama ayrıca diğer ağlara ve hatta bazı geleneksel kimlik doğrulama sistemlerine bağlanabilir. Ayrıca burada LIT teşviklerini yönetebilecekler ve bunu bir kripto cüzdanı olarak da kullanabilecekler. Uygulama, Litentry kimlik doğrulayıcısını içerecektir. Bu, Web 3.0 ekosistemi için mobil kimlik ve veri merkezidir. Aslında, uygulamanın ilk teklifinde burada, belgelerinde bunun nasıl göründüğüne dair bir fikir edinebilirsiniz.


Daha teknik bir düzeyde, Litentry çalışma zamanı protokolü, bu benzersiz tanımlayıcıyı kullanarak bir hesabı diğer tüm zincirler arasında bağlayabilecektir. Litentry’deki kullanıcılar, benzersiz kimliklerine bağlı işlemleri özel bir anahtarla imzalayabilirler. Bunun faydaları, kullanıcı verilerinin özel olarak paylaşılabilmesidir. Benzersiz tanımlayıcı dışında kullanıcının kendisiyle ilgili hiçbir şey paylaşılmaz. Bu tanımlayıcı, kredi delegasyonu vb. ile ilgili bilgileri doğrulamak için zincirsiz kripto varlıklarına da bağlanabilir.


Bu kripto para birimi hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek istiyorsanız, önümüzdeki Pazar LIT’e özel olarak yayınlanacak olan bir sonraki makale hakkında bildirim almak için beni Publish0x’te takip etmenizi öneririm!


Litentry Platformunun Temel Özellikleri


Merkezi olmayan defter teknolojisini (DLT) kullanmanın yanı sıra, platform, çok ihtiyaç duyulan devrimi blok zinciri sektörüne getirmesine yardımcı olan başka kritik özelliklere de sahiptir. Aralarında anahtar şunları içerir;

  1. Kimlik yönetimi – Platform tamamen kimlikler ile ilgilidir. Bu yöntemler protokolün merkezinde yer almaktadır. Bu özellik, kullanıcı tarafından kullanılan hizmetlerden veya uygulamalardan kaynaklanan bağımsız ve anonim kimlikleri desteklemektedir.

  2. Dağıtılmış depolama – Verileri toplandıktan sonra protokol, dağıtılmış dünyanın her tarafından erişimi artırmak için bunları merkezi olmayan bir şekilde depolar.

  3. Kimlik belirleme – Bu benzersiz bir özelliktir. Jetonları ödüller kazanmak ve stake etmek gibi, Litentry de kullanıcıların kimliklerini ödüllendirilmelerini ve belirlemelerini sağlar.

  4. Merkezi olmayan katkıda bulunanlar – Proje, farklı platformları veya hizmetleri kullanmak için birçok hesap oluşturmak yerine, kullanıcılara çeşitli hizmetlerle anonim olarak etkileşim kurmak için tek bir kimlik kullanmasına olanak tanır. İlginç bir şekilde, kullanıcının şifre veya başka herhangi bir kayıt detayı sağlaması gerekmez.


Litentry Mimarisi


Yukarıdaki tüm özellikleri hayata geçirilmesi için protokol katmanlı bir mimari kullanmaktadır. En üst katmanda, Substrate üzerinde bulunan Litentry Runtime bulunur. Runtime katmanı, Polkadot’un bir Parachain’idir ve kimlikleri oluştururken çevrimdışı çalışanları kullanır. İkinci katman Kullanıcı taraflarıdır. Kullanıcılar, kontrolleri altındaki veriler söz konusu olduğunda kaslarını esnetmektedir. Uygulamalardan gelen kullanıcılar verilerin anonim olduğunu, merkezi olmayan bir şekilde saklandığını ve kriptografik olarak ayrıldığını unutmaması gerekir.

Litentry Authenticator katmanında, mobil veri merkezimiz var. Hub, kullanıcıların farklı kimliklerini yönetmek için kullanılır. Ayrıca hub, kullanıcının istediği çeşitli IoT cihazlarına bağlanabilir. Sırada, geliştiricilerin tamamen merkezi olmayan hizmetler veya uygulamalar oluşturmak için yaratıcı güçlerini harekete geçirmelerini sağlayan Litentry SDK var. Bununla birlikte, Litentry IPFS veri merkezi, kullanıcılara kimliklerine eklenmiş verileri kontrol etme şansı sunmaktadır. Ara katmanlar, zincir dışı sorgu sunucuları ve yakalama gibi hizmetleri içermektedir. Ayrıca, ön uç uygulamaları merkezi olmayan ağlara bağlamaya yardımcı olabilecek bir istemci tarafı olan SDK kitaplığından oluşmaktadır.


Litentry Token (LIT)


Litentry’nin temel varlığına LIT denir. Ağ, varlığı, kimlik havuzundaki kimlik paydaşlarını ödüllendirmek için kullanır. Stake yapanların aldığı iki tür ödül, blok ödülü ve eşleştirme ücretidir. Paydaşların yanı sıra, doğrulayıcılar doğru doğrulamak için motive olmaktadır. Bununla birlikte, veri üreticileri Litentry Foundation’dan hibe şeklinde yararlanır. Harici depolama operatörleri, hizmetle arayüz oluşturan kullanıcılar tarafından ödenen ücretlerin bir bölümünü kazanır. LIT Token olarak kullanılarak teşvik edilen diğerleri düğümlerdir. LIT Token kullanarak ödeme yapanlar arasında kimlik alıcıları bulunmaktadır. Bu varlıklar yalnızca bir kimlik eşleştirme işlemi sırasında kazanan kimliklere veya kimliğe erişimi bulunmaktadır.

Litentry sorunu iki yönlüdür; kullanıcılar firmaları dolandırmak için birden fazla varlık oluşturabilmektedir. Öte yandan, kötü niyetli aktörler, gerçek veri sahiplerine kar sağlamadan kullanıcı verilerini toplar ve en yüksek teklifi verene satar. Neyse ki Litentry, sorunu hem kimlik sahiplerinin hem de merkezi olmayan platformların yararına kapsamlı bir şekilde ele almak için katmanlı bir yaklaşım kullanıyor. İşte, genellikle gözden kaçan en önemli sorunlardan bazılarını çözmek için benzersiz bir yaklaşıma sahip, gelecek vaat eden başka bir proje.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: JL3MPH7U Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



Binance indirim ile hesap aç

23 görüntüleme0 yorum
bottom of page