top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Matic Network ( Polygon) Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


Matic Network Polygon (MATIC), Ethereum blok zincirinin ölçeklenebilirlik sorunlarına bir çözüm üzerinde çalışan bir projedir.Vizyonları, riskli yan zincirlerin kanıtı yoluyla ölçeklenebilirliği iyileştirmektir ve ölçeklenebilirlik sorunları çözüldüğünde daha düşük işlem ücretleri, daha hızlı onaylar ve bir dizi başka avantaj elde edeceğimize inanırlar. Ayrıca Binance Exchange Launchpad'de yürütülecek en son ICO'lardan biridir. Yine de bu projenin diğer ölçeklenebilirlik çözümlerinden farkı nedir? Bu Matic Network incelemesinde, projeyi derinlemesine inceleyeceğim ve bunu cevaplamaya çalışacağım. MATIC belirteci için teknolojilerini, gelişimlerini, yol haritalarını ve uzun vadeli potansiyellerini ve kullanım durumlarını inceleyeceğiz.


Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?
Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


Matic Network Hedefleri


Matic Network, ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmenin yanı sıra, ademi merkeziyetçiliğin faydalarını kaybetmeden kullanılabilirliği artırmaya da odaklanıyor. Ayrıca, gelişmiş dApp işlevselliği ve iyileştirilmiş kullanıcı deneyimi sağlamada mevcut geliştirici topluluğundan yararlanmayı umuyorlar.


Matic Network'ün kurucuları, dApp'lerin çok sayıda önerilip geliştirilmesine rağmen, üzerinde çalıştıkları ağların dApp'lerin toplu olarak benimsenmesini desteklemeye pek hazır olmadığını fark ettiler. Ayrıca çoğu durumda, kullanıcı deneyimi oldukça zayıftır ve dApp'ler ortalama bir kullanıcı için ulaşılabilir olacak şekilde tasarlanmamıştır.


Matic'in potansiyelini vurgulamak için seçilen ilk blok zinciri Ethereum'dur. Geliştiriciler, Kovan test ağında çalışan bir uygulama ile başladı. Plazma ağının uyarlanmış bir versiyonu olsa da, nihayetinde Matic geliştirme ekibi onu herhangi bir blok zinciri için bir yan zincir ölçekleme çözümü olarak kullanmayı öngörüyor.


2019'da ekip, geliştiricilerin dApp'leri oluşturmaya ve test etmeye başlamasına olanak tanıyan Ethereum ana ağının üzerinde çalışan ilk Matic yan zinciri olan Haziran ayında ilk olarak bir alfa ana ağı başlatmayı başardı. Gerçi bu son değildi. Eylül ayında beta ana ağı da faaliyete geçti. Bu, Heimdall, Bor ve Plasma tahminleri gibi yeni özellikleri içeriyordu. Aşağıda, mevcut blok zincirlerinin sorunlarına ve Matic Network'ün bunları nasıl çözmeyi planladığına daha derin bir bakış var.


Blockchain Zorluklarını Ele Alma


Blockchain teknolojisinin ne kadar gelişmiş hale geldiğine rağmen, hala karşılaştıkları bir takım sorunlar var. Bazı durumlarda, bir zorluğu iyileştirmeye çalışmak, diğer özelliklerde potansiyel fedakarlıklara yol açabilir. Matic Network, blok zincirlerinin halihazırda karşılaştığı tüm zorlukları değerlendirdi ve bir dizi çözüm yoluyla bunları çözmeye çalıştı.


Ölçeklenebilirlik


Ölçeklenebilirlik, yatay olarak ilave yan zincirler eklenerek elde edilebilir; her bir yan zincir teorik olarak, aynı hisse kanıtı kontrol noktası katmanı kullanılarak saniyede 216216 işlem için kapasite ekler. Bu, Matic Network'e saniyede milyonlarca işleme ölçekleme yeteneği verir.


Blockchain Boyutu


Halka açık blok zincirleri, her düğümün blokların tam bir kopyasını ve zincirin durumunu yönetmesini gerektirdiğinden, zaman geçtikçe ve blok zinciri büyüdükçe, daha az düğüm katılma eğilimindedir ve bu da blok zincirinin ademi merkeziyetçiliğini tehdit eder.


Matic Network söz konusu olduğunda, birincil katmanın yalnızca son kontrol noktasından en son kontrol noktasına kadar blokları depolaması mümkündür. Bunu yapabilir, çünkü önceki tüm bloklar ana zincire gönderilmiştir. Bu, mobil cihazların bile bir düğüm çalıştırmasına izin verir.


Yavaş İşlemler


Çoğu durumda, blok zinciri işlemleri, özellikle iş kanıtı blok zincirleri söz konusu olduğunda yavaştır. Matic, bu sınırlamadan kaçınmak için Proof-of-Stake (PoS) kullanır, ancak özel bir şekilde ademi merkeziyetçiliği de sürdürebilir.


Matic Network'te fikir birliği, bir grup staker tarafından seçilen bir dizi blok üreticisi aracılığıyla yapılır. Matic daha sonra blokları doğrulayan ve yan zincir bloklarının Merkle köklerini Ethereum ana zincirine yayınlayan bir katman olarak hissenin kanıtını kullanıyor. Bu, Matic Network'ün blok onay sürelerini 2 saniyenin altında tutmasını sağlarken aynı zamanda yüksek düzeyde bir ademi merkeziyetçilik sağlar.


Düşük İşlem Verimi


Halka açık blok zincirlerinde, yayılmayı sağlamak için bloklar arasında yeterli zaman olması gerektiğinden bloklar arasında her zaman bir gecikme vardır. Hızlı yayılmayı teşvik etmek için blok boyutları da kasıtlı olarak küçük tutulur. Bu, blok başına işlem sayısını sınırlar.


Matic Network, bir Blok Üretici katmanında bloklar üreterek bu sorunu ortadan kaldırır. Bu, blokların hızlı bir şekilde oluşturulmasına izin verir ve ademi merkeziyet, risk kanıtı kontrol noktalarının kullanılmasıyla sağlanır. Bu konfigürasyon teorik olarak her bir yan zincirde saniyede 216216 işleme izin verir.


Diğer Zincir Dışı Çözümlerle Birden Çok Mikro Ödeme Kanalı


Mikro ödemelere izin vermek için birden çok kanal açma sorununu çözmek karmaşık bir iştir ve birkaç projenin önerdiği çözümler vardır. Matic Network, mikro ödemeler için ödeme kanallarını açma ihtiyacını ortadan kaldıran bir Ethereum Sanal Makinesi kullanarak bu sorunu çözdü.


Bunun yerine, herhangi bir geçerli Ethereum adresi aynı zamanda geçerli bir Matic adresidir, yani herhangi bir alıcının Matic Network'te olmasına gerek yoktur. Ödemeyi almak için yalnızca bir Matic Cüzdana ihtiyaçları vardır.


Yüksek İşlem Ücretleri


Çoğu blok zincirinin sınırlı blok boyutu, bekleyen işlem havuzuna bağlı olarak ücretlerde değişkenliğe yol açmıştır ve bazı durumlarda, ücretler zamanla aşırı derecede yüksek hale gelmiştir.


Matic, Blok yapımcı katmanında çok sayıda işlemi tamamlayarak ölçek ekonomilerinden yararlanabilmektedir. Bu, her bir işlem için maliyetleri düşük tutar.


Kötü Kullanılabilirlik


Şimdiye kadar çoğu dApp kullanıcı arayüzü, yerleşik merkezi muadilleriyle karşılaştırıldığında oldukça zayıf. Bunun değişmesi gerekiyor. Kitlesel benimseme gerçekleşecekse, dApp kullanıcı deneyiminin mevcut merkezi uygulamalar kadar veya onlardan daha iyi olması gerekir.


MATIC Cüzdan


MATIC'teki ekip, ölçeklenebilirlik sorunları ile Ethereum ağının kullanıcı deneyimi arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlayan bir cüzdan üzerinde çalışıyor. Cüzdan, kullanıcıların Ethereum ve Plazma zincirlerinde konuşlandırılan dApp'larla etkileşime girmesini kolaylaştırmayı planlıyor.


M-cüzdan, aynı anda iki farklı ağa erişime izin vererek işlem hızını önemli ölçüde artıracaktır. Ek olarak, bir QR kodunu taramak kadar basit, uçtan uca şifreleme kullanarak masaüstü Dapp'ları mobil Cüzdanlara bağlamanıza izin verir. Bu, özel anahtar cihazından çıkmadan dApp'ler ile kullanıcı etkileşimine izin verir. Matic ekibi, dApp'ler için güvenli bir etkileşim ortamında kullanılabilirliği geliştirmek için mobil ve web tarayıcısı entegrasyonları ve protokolleri oluşturmak için çalışıyor.


MATIC cüzdanı şu anda beta sürümünde ve ekip herkesi ana ağ tokenlerini cüzdana göndermemeleri konusunda uyarıyor, aksi takdirde kaybolacaklar. Cüzdanı şimdi indiren herkes, hem Android hem de iOS sürümleri mevcut, MATIC test jetonları alacak.


Cüzdanın incelemelerine biraz daha yakından bakarsak, oldukça ortalama. Kullanıcılar, cüzdanın parmak izi erişimini veya Yüz fikrini zorladığı gerçeğiyle sorun yaşıyor gibi görünüyor. Bu, özellikle kripto alanındaki gizlilik şahinleri için özellikle yapışkan bir noktadır. Matic destek ekibinin bu soruların hiçbirine yanıt vermemiş olması da biraz rahatsız edici.


Matic nasıl satın alınır?


Matic Network parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.


Matic, uyarlanmış bir Plazma ağında Ethereum'un ölçeklenebilirliğini geliştirmeye odaklanmıştır. Ölçeklenebilirlik Ethereum ağı için çok önemli olduğu için, aynı şeyi yapmayı amaçlayan birkaç rakip proje var, ancak Matic önce bir çözüm veya en iyi çözümü sunabilirse, en iyi blockchain projelerinden biri olmaya devam ediyorlar.



Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Matic Network Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır



Matic'in misyonu henüz kanıtlanmadı, ancak test ağındaki geliştirme ve hem alfa hem de beta ana ağ uygulamaları olumlu görünüyor. Projenin kullanabileceği bir şey, stake etme uygulamasıdır. Başından beri bunu vaat ediyorlar ve aslında bunu uygulamak tamamen yeni bir MATIC kullanıcısı ve yatırımcısı grubu getirebilir.



Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



Emre Ata
Emre Ata

7 görüntüleme0 yorum
bottom of page