top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Norveç, merkez bankası dijital para birimi hakkında pratik araştırmalara başladı

Güncelleme tarihi: 29 Mar

Norveç, merkez bankası dijital para birimi hakkında pratik araştırmalara başladı


Norveç Merkez Bankası, kendi dijital para birimi üzerinde birkaç yıllık teorik araştırmanın ardından şimdi pratik testlere geçmek istiyor. Norges Bank'ın Cuma günü resmi bir basın bülteninde duyurduğu gibi, önümüzdeki iki yıl içinde dahili çalışma grubunun tavsiyesi üzerine bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) hakkında pratik araştırma yapmayı planlıyor. Çalışma grubu, önceki araştırmalarının daha fazla araştırma yapılması gerektiğini doğruladığına inanıyor. Merkez bankasının yazdığı gibi, birçok Merkez bankası şu anda benzer araştırmalar yapıyor ve bazıları halihazırda pratik testler yapıyor.

Kendi açıklamasına göre Norges Bank, dört yıldır merkez bankası dijital para birimlerini araştırıyor. Merkez bankası başkanı Øystein Olsen; “Merkez bankası parası, ödeme sistemi için ayrı bir CBDC yayınlayarak güçlendirilebilecek ve daha da geliştirilebilecek önemli yollar ve araçlar açıyor. Ancak bir CBDC'nin uygulamaya konması konusunda uygun bir karar verebilmek için, öncelikle bu konuda daha kapsamlı bilgiye ihtiyacımız var, ”diye açıkladı.

Norveç, “paraya ve parasal sisteme olan güvenin sürdürülmesini sağlamak” için 2018'den beri yerel para biriminin dijital bir versiyonunu düşünüyor. İskandinav ülkesi, nüfusun nakit kullanımı azalmaya devam ederken dijital para birimi üzerinde araştırma yapmaya başladı. Aslında Norveç, en az nakit kullanan ülke olarak kabul ediliyor, çünkü buradaki ödemelerin sadece % 4'ü banknot ve madeni paralarla yapılıyor.


Artık giderek daha fazla ülke kendi merkez bankası dijital para birimi üzerinde çalışıyor. İngiltere Merkez Bankası, bir dijital poundun piyasaya sürülmesini incelemek için ilgili çalışmaları da başlattı.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5 görüntüleme0 yorum
bottom of page