top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Türkiye 10.000 liranın üzerindeki tüm kripto işlemlerini izlemeye başlayacak

Güncelleme tarihi: 29 Mar

Türkiye 10.000 liranın üzerindeki tüm kripto işlemlerini izlemeye başlayacak


Hükümet, ülkedeki tüm kripto borsalarının 10.000 liranın üzerindeki tüm kripto işlemlerini Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) bildirmesini zorunlu kılacak yeni bir politika başlattı. Maliye ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bu duyuruyu 6 Mayıs'ta yerel bir haber kanalından canlı yayınla yaptı. Görünüşe göre, bu önlem ülkedeki kripto para birimleriyle ilgili dolandırıcılıkla mücadele etmeyi amaçlıyor.


Elvan'a göre, yeni politika MASAK'a ülkedeki tüm kripto borsaları üzerinde tam denetim yetkisi verecek.


Bu değişiklikler, 62 kişinin kripto nedeniyle tutuklamasının hemen ardından geldi. Kripto para borsası Thodex'in aniden kapandığı ve kullanıcılarının işlem yapmasını ve fonlarını çekmesini engellediği bildirildi. Tutuklamaların ardından yetkililer, dolandırıcılığa karışan kişiler hakkında 16 tutuklama emri daha çıkardı.

Güvenli Bir Kriptografik Ortam Oluşturmak İçin Çalışmak


Bu haber, Türkiye kripto para birimlerine yönelik bekle ve gör yaklaşımından düzenlenmiş bir modele geçerken geliyor. Önceki bir rapora göre, Maliye Bakanlığı, kripto para birimlerini incelemek için Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası kuruluna katıldı. Bu çalışma grubu, çalışmayı gerçekleştirirken uzmanların ve yerel kripto borsalarının temsilcilerinin görüşlerini de dikkate aldı.


Bir ay sonra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ülkenin kripto alanını düzenleyen ilk kuralını hazırladı. Yönetmelik, mal veya hizmetlerin ödenmesi için kripto kullanımını yasakladı. Bu hamlenin neden konuyla ilgili olduğunu açıklayan TCMB, kripto para işlemlerinin geri dönülmez risk taşıdığını söyledi. Yetkili, dijital para birimlerinin merkezi bir düzenleyici otorite tarafından yönetilmedikleri için son derece değişken olduğuna dikkat çekti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto para birimlerini kapsayan kuralları genişletmek amacıyla kara para aklama ve finansman karşıtı düzenleme kapsamında şirketler listesine kripto para borsalarını da ekleyen bir kararname çıkardı.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

9 görüntüleme0 yorum
bottom of page