top of page
  • Yazarın fotoğrafıKripto Haber Editörü

Venezuela, bitcoin işlemleri için daha katı önlemler benimsiyor

Güncelleme tarihi: 28 Mar

Venezuela, bitcoin işlemleri için daha katı önlemler benimsiyor


Kripto Varlıklarının Ulusal Denetimi ve Venezuela'nın İlgili Faaliyetleri Sunacrip, tüm sanal varlık hizmet sağlayıcıları (VASP) için geçerli yeni düzenleyici standartlar oluşturdu. Venezuela, bitcoin işlemleri için daha katı önlemler benimsiyor. Yönergeler, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından daha önce yapılan önerilerle uyumludur. Yönetmelik, 21 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan 044-2021 sayılı karara göre kara para aklama, terörün finansmanı ve “kitle imha silahlarının yayılması” ile ilgili riskleri kontrol altına almaya çalışıyor. Hükümler bu yıl 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek.


Ramírez, Kripto Varlıkları Ulusal Müfettişi açıklamasında, "Bu standart, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti sınırları içinde veya dışında sanal veya kriptoaktif varlıkları içeren faaliyetler yoluyla üçüncü taraflara ürün ve hizmetler sağlayan kamu ve özel şahıs ve kuruluşları hedefliyor," diyor.


Her VASP, "kapsamlı bir risk yönetim sistemi" oluşturmalı, operasyonları için bir bütçe belirlemeli ve bir "uyum görevlisi" atamalıdır. İkincisi, potansiyel suçlarla mücadele etmek için iç politikaları ve kontrolleri onaylaması gereken kişidir.


Örneğin, Bitcoin borsaları, yönetmeliğin 10. maddesinde belirtildiği gibi, kullanıcıları tarafından gerçekleştirilen işlemleri takip etmeli ve şüpheli işlemlerin tespit edilmesi durumunda “yetkili makamlara zamanında bilgi vermelidir”. Yetkili makamlara gönderilen raporlar iki yönü kapsamaktadır. Birincisi, Şüpheli Faaliyet Raporu (RAS) adı verilen formu doldurmaktır. İkincisi, bilgileri ilgili araştırmaları yürütecek olan Ulusal Mali İstihbarat Birimi (UNIF) adlı bir kuruluşa göndermektir.

Bitcoin Ticareti İçin "Seyahat Kuralı"


Yeni kuralın bir diğer çarpıcı yönü ise, sözde “seyahat kuralının” bitcoin işlemlerine uygulanmasıdır. Kural, FATF'nin kara para aklamayı küresel ölçekte en aza indirmek için yaptığı birçok tavsiyeden biridir.


Standart, 1000 avroyu veya doları aşan bitcoin veya kripto para birimleriyle yapılan herhangi bir işlemin, fonları gönderen ve kimin aldığı kişisel verileri içermesi gerektiğini söylüyor. Venezuela normu durumunda, denetleme, "Etkili Durum Tespiti süreçlerinin Müşterinin bilgisi için tasarlanmasını (DDC)" gerektirir.


VASP'nin toplaması gereken veriler şunlardır: yaratıcının ve yararlanıcının adı, her biri için hesap numarası veya sanal cüzdan veya takip edilmesine izin veren işlemin referans numarası, oluşturanın fiziksel adresi, ulusal kimlik numarası, müşteri kimlik numarası, tarih ve doğum yeri. Servis sağlayıcılar ayrıca kullanıcılar tarafından kullanılan IP adreslerini takip etmeli ve işlem geçmişini incelemelidir.


FATF kısa süre önce, CriptoNoticias tarafından bildirildiği üzere, genel olarak bitcoin ve kripto para birimlerini hedefleyen yönergelerinde bir güncelleme yayınladı. Uluslararası kuruluşun kuralları, Sunacrip düzenlemesinden bir ay önce Haziran ayından itibaren yürürlüğe girecekti.


Bu makalede yer alanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5 görüntüleme0 yorum
bottom of page