top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


Zilliqa, her saniye binlerce işleme kadar ölçeklenebilecek şekilde tasarlanmış, kamuya açık nitelikteki ilk yüksek verimli blok zinciri platformudur. Zilliqa'nın benzersiz protokolü, ağ büyüdükçe işlem oranını artıran parçalama teorisine dayanmaktadır. Ek olarak, bu platform, finansal algoritmalar ve makine öğrenimi için ölçeklendirme gereksinimlerini karşılarken, güvenli ve veri odaklı dApp'lere izin vermeye yöneliktir. Zilliqa'nın Arkasında Kim Var? Zilliqa platformu zaten iki yıldır devam ediyor ve bu süre zarfında ekip önemli ilerlemeler kaydetti. Ekip, ağ oluşturma ve dağıtılmış sistemler, yüksek kaliteli mühendislik, siber güvenlik ve kripto gibi alanlarda uzmanlığa sahip farklı bir gruptan oluşuyor. Neredeyse tüm ekip zaten iki yıldır birlikte çalışırken, bazı ekip üyeleri altıdan fazla süredir birlikte çalışıyor.


Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?
Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

Bu Ölçeklenebilirlik Neden Büyük Bir Fırsat?


Çok sayıda halka açık blockchain platformu mevcut olsa da, Zilliqa’nın ölçeklenebilirliği onu çok önemli bir katkı haline getiriyor. Bu, büyük ölçüde, ağa daha fazla madencilik düğümü eklendiğinde, her bölümde daha fazla işlem işleme yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Bu, blockchain teknolojisine aşina olmayanlar için makul görünse de, teknik olarak çok zordur ve asla mümkün olmamıştır. Bu zorluk, Zilliqa’nın bu sorunu çözen benzersiz fikir birliği protokolünü daha da etkileyici hale getiriyor.


Ölçeklenebilirlik nedeniyle Zilliqa, şu anda mevcut olanlardan daha yüksek işlem oranları gerektiren dApp'leri destekleyebilir ve geliştiriciler için seçenekleri genişletir. Zilliqa'nın arkasındaki ekip, platformun yüksek hacimli paralel açık artırmalar, ödeme ağları ve şeffaf dijital reklam tedarik zincirleri gibi dApp'leri çalıştırmak için kullanıldığını görebilir.


Zilliqa Madencilere ve dApp'lara Nasıl Fayda Sağlıyor?


DApp'lerin ana yararı, Zilliqa’nın aktarım hızında her saniye binlerce işlemi ölçeklendirebilme yeteneğidir. Buna ek olarak, dApp kullanıcıları, güvenli hesaplamaya izin veren, değişen bütçelerle ölçülebilir güvenlik elde edecekler. Akıllı sözleşmeler veri akışı tarzında ve güvenlidir ve sadece kimlik oluşturmak için Proof-of-Work'ten yararlanmak enerji kullanımını iyileştirir. Madenciler, Ethash ile uyumluluk yoluyla katılmanın düşük maliyetinin yanı sıra daha istikrarlı ödemeyi ve daha düşük varyansını takdir edeceklerdir.


Zilliqa Hangi Konsensüs Protokolünü Kullanıyor?


En yaygın fikir birliği protokollerinden biri PoW'dir, ancak daha önce de belirtildiği gibi, Zilliqa bunu yalnızca bir madencilik kimliği oluşturmak için kullanır. PoW gerçekleştiren her bloktaki her madenci yerine, yalnızca daha büyük aralıklarla gerçekleştirilir ve enerji ayak izini azaltır. Ekip, üzerinde yapılan güvenilir araştırma ve saha testleri nedeniyle PoW'yi bu şekilde kullanmaya devam etmeyi seçti.


Bunun yerine Zilliqa'nın kullandığı protokole, imza toplama veya çoklu imzalama ile Eliptik Eğri Tabanlı Schnorr İmza Algoritması (EC-Schnorr olarak bilinir) adı verilir. Bir dizin komitesi içeren kapsayıcı bir katmana ve her parça için rafine edilmiş PBFT protokolüne sahiptir. Bu, birçok madencinin aynı bloğu imzaladığı durumlarda bile imza boyutunun küçük kalmasını sağlar. Ek olarak, bu fikir birliği yöntemi iletişimin karmaşıklığını azaltır.


Zilliqa konsensüs protokolünü daha anlamlı hale getirmek için, parçalama ile ilgili hafızanızı yenileyin. Bu kavram, asırlardır dağıtılmış veri tabanında bulunuyor, ancak Zilliqa'nın düzelttiği bir şeyi, ölçekte açık ve izinsiz blok zincirlerinde değil. Parçalama ile işlemleri işleyen makinelerden oluşan büyük ağ otomatik olarak parçalara veya paralel alt komitelere bölünür. Bu parçaların her biri kendi mikro bloğunu işleyecek ve ardından tüm mikro bloklar sonuncuyu oluşturmak için birleşecek.


Çalışmalarda Ölçeklenebilirlik için Başka Öneriler Var mı?


Zilliqa'daki ekip ölçeklenebilirliğe yardımcı olmak için parçalama kullanmayı seçti, ancak aslında çok sayıda başka teklif de var. Bunlar, blok boyutlarını yeniden parametrelendirme veya işlemleri zincir dışına taşıma gibi şeyleri içerir. Zilliqa yöntemini seçti çünkü teklif ortogonaldi ve temeldeki blok zinciri ölçeklenebilirliğini doğrudan hedefledi. Ekip, zincirdeki yüksek işlem oranlarını destekleyen çekirdek blok zinciri konsensüs protokolü olmadan, veri yapılarını yeniden tasarlamak veya işlemleri zincir dışına taşımak gibi bir şeyin etkili olmayacağını kabul ediyor. Zilliqa, PoS'nin PoW protokollerine bir alternatif olmasına rağmen işlemin kesinliği ile ilgili sorunlar olduğunu da belirtiyor. Zilliqa, bunu pBFT tarzı fikir birliği ile çözer.


Zilliqa Madencilik Nasıl Çalışır? Nasıl Satın alınır?


Zilliqa madencilik süreci doğrudan PoW'a dayanmamaktadır. Tüm düğümler, DS dönemlerinin başında PoW ile başlar. Bundan sonra, düğümler pBFT konsensüs protokollerine katılır. Konsensüs protokolü, bloğun geçerli olması ve blok zincirine bağlanması için çoğunluk oyu gerektirir. Bir düğümün PoW'sini takiben, her bir taahhüt edilen bloğun bir ödül sunmasıyla belirli bir blok miktarı için oy kullanabilir. Bu yöntem, düğümlerin her yeni blok için PoW yapması gereken Bitcoin madenciliği ile çelişir. Zilliqa'daki daha düşük PoW frekansı, daha küçük bir enerji ayak izine yol açar.


Zilliqa parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.



Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
Zilliqa Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır


Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U





Zilliqa Akıllı Sözleşmeler Konusunda Nasıl İyileştiriyor?


Zilliqa'da kullanılan akıllı sözleşmeleri keşfederken, onlar için yeni bir dil geliştirmek için çalıştığını fark edeceksiniz. Ekip, bir sözleşmeyi çevreleyen güvenlik özelliklerini kanıtlayabilecek bir dil üzerinde çalışmak istiyor. Bunu yaparak, sözleşmelerle ilgili resmi kanıtlar olmadan kaçınılmaz olan Parity ve DAO Hacks gibi yaygın sorunlardan kaçınabileceklerini düşünüyorlar.


Tam bir Turing dili yerine, hesaplama modelini Solidity'ye benzer ön uç dili ile CPS tarzı değer dönüşleriyle birlikte iletişim G / Ç otomatına dayandıracaklar. Turing tam dillerini atlama kararı, tüm uygulamaların bunu gerektirmemesinden ve bu dillerin hatalara yatkın olmasından kaynaklanmaktadır, çünkü akıl yürütmek zor olabilir. Tam tersine, Turing olmayan tam diller, yöntem tabanlı resmi doğrulamayı kullanmalarını kolaylaştıracak kadar basittir.


Zilliqa: Artıları ve Eksileri


Avantajlar


Harika bir yeni teknolojiye sahip: Zilliqa, parçalama teknolojisini kullanan ilk platformdur. Bu, onu piyasanın geri kalanının önüne koyar. Ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için tasarlanmış tamamen yeni bir tür blok zinciri. Zilliqa gibi üçüncü nesil platformlar, kripto para biriminin geleceğinde büyük kazananlar olabilir.


Güçlü bir topluluğa sahip: Platformun çok sayıda hayranı var. Zilliqa ICO'su yalnızca çok fazla talep olduğu için gerçekleşti. Zilliqa ICO ayrıca, kripto topluluğunun blockchain teknolojisinin gelişiminin bir sonraki aşamasına geçtiğini görmeye hazır olduğunu gösteriyor.


Dezavantajlar


Deneyimsiz bir ekibi var: Zilliqa'nın yaratıcıları iş adamı değil akademisyendir. Zilliqa’nın teknolojisi pazarın geri kalanının önünde ama işi değil. OmiseGo gibi diğer platformlar, gerçek dünya kuruluşlarıyla çok daha güçlü bağlara sahiptir. Zilliqa'nın, en büyük kripto para birimleri arasında yer almak istiyorsa yapacak ciddi işleri var.


Hala geliştiriliyor: Ana ağ lansmanının 2018'in ortasında olması gerekiyordu ancak şimdi Eylül'den önce başlatılmayacak gibi görünüyor. Zilliqa'nın lansmanına kadar ne tür bir gerçek dünya değerine sahip olacağını söylemek neredeyse imkansız. Ancak o zaman ne tür akıllı sözleşmeleri ve dApp'leri hangi hızlarda destekleyebileceğini öğreneceğiz. Zilliqa geliştirme aşamasında ne kadar uzun süre kalırsa, diğer platformların yetişme şansı o kadar artar. Örneğin, Ethereum şu anda ölçeklenebilirlik çözümü üzerinde çalışıyor!


Mevcut çok sayıda halka açık blockchain platformuna rağmen, Zilliqa yenilikçi bir yaklaşım benimsemeyi ve merkezi olmayan uygulamalar geliştirmekle ilgilenenlere yeni bir şeyler sunmayı başarıyor. Benzersiz protokol ve parçalama kullanımı mantıklı görünüyor, ancak platform tarafından lanse edilen yüksek işlem oranlarını gerektiren dApp'ler tarafından test edilmeleri gerekecek.


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



Emre Ata
Emre Ata



4 görüntüleme0 yorum
bottom of page