top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata Kripto

Azerbaycan'da Binance Hesabı Nasıl Açılır? Kripto Para Nasıl Alınır?

Azerbaycan'da Binance Hesabı Nasıl Açılır? Kripto Para Nasıl Alınır?


Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi, bir kripto para birimi faaliyetine ( blok zincir teknolojisi, bitcoin madenciliği vb.) başlamadan önce Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Kripto Para Birimi yasalarını analiz etmelidir. Azerbaycan'da kripto para biriminin düzenlenmesi veya Azerbaycan'ın kripto para yasaları (bundan böyle "Azerbaycan Kripto Para Birimi Düzenlemeleri" veya "Azerbaycan'ın Kripto Para Birimi Yasaları" olarak anılacaktır) ile ilgili olarak, başlangıçta, herhangi bir ulusal veya yabancı kişinin kripto para satın al faaliyetinde bulunabileceği belirtilmelidir, yani Azerbaycan'da bitcoin madenciliği. Ancak bu, kripto paranın Azerbaycan'da yasal bir ihale olduğu anlamına gelmez.


Azerbaycan'da Binance Hesabı Nasıl Açılır? Kripto Para Nasıl Alınır?
Azerbaycan'da Binance Hesabı Nasıl Açılır? Kripto Para Nasıl Alınır?

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Kripto Para Birimi yasalarıyla ilgili belirli konularla ilgili olarak, bunun yeni ve düzenlenmemiş bir konu olduğu belirtilmelidir. Blok zincir teknolojisi ve kripto para kavramları hukuk alanında moderndir ve bu konuda bu alanda doğrudan düzenleyici bir kanun (kanun, Bakanlar Kurulu Kararı, emir veya yönetmelik) bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kripto para birimi kavramı, Azerbaycan Cumhuriyeti mevzuatına tamamen yabancı değildir. Böylece, mevzuat bu kavrama tek bir mevzuatta atıfta bulunmakta ve Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından onaylanan “Marj Ticareti Yönetmeliği” olarak belirtilen ilgili bir hususu belirlemektedir. Buna göre, Azerbaycan kripto para yasaları, kripto para birimini yasal bir ihale aracı olarak yetkilendirmeden dijital para birimi olarak tanımlar.


Yukarıdakiler göz önüne alındığında, kripto para birimi etkinliği (bitcoin madenciliği)Azerbaycan'da "E-ticaret Kanunu" ve "Döviz Düzenleme Kanunu", "Menkul Kıymetler Piyasası Kanunu", "Medeni Kanun" (54. madde) ile uyumludur. Ancak, bu yasalar sırasıyla Azerbaycan Cumhuriyeti'nde e-ticareti ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde para birimi düzenlemesini, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yatırım menkul kıymetlerini düzenlemektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın 11.2 maddesine göre, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin iç suları, Hazar Denizi'nin (göl) Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ait bölümü, Azerbaycan Cumhuriyeti üzerindeki hava sahası, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Azerbaycan Cumhuriyeti toprakları. Dolayısıyla internet alanı Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir parçası değildir ve mevcut mesele bu kanunlarla düzenlenmemiştir. Verilen faaliyetin meşruiyeti ile ilgili olarak, Madde 59. Serbest girişimcilik hakkı, “ herkes , imkânlarını, yeteneklerini ve malvarlığını özgürce kullanarak, bireysel veya başkalarıyla birlikte girişimcilik faaliyetinde veya kanunla yasaklanmayan diğer ekonomik faaliyetlerde bulunabilir”, örneğin, Madde 71.9. Kanuna aykırı görevlerin yerine getirilmesinin kabul edilemezliği, “ herkes kanunen yasaklanmayan işleri yapabilir ve hiç kimse kanunun öngörmediği fiilleri yapmaya zorlanamaz.”


Etkinliğin meşruiyeti ile ilgili olarak internet üzerinden oynanan spor ve bahis oyunlarının Ceza ve İdari Suçlar Kanunlarında yer aldığını ve ilgili yaptırımların tesis edildiğini belirtmek gerekir. Karşılaştırma için, söz konusu Kodlar, İnternet üzerinden kripto para birimi değişimi işlemleri için herhangi bir yaptırım veya yasak tanımlamamaktadır.

Müşterilerin Azerbaycan'daki banka hesaplarından yurt dışına yapılacak ödemelerin meşruiyeti ile ilgili olarak, Azerbaycan'daki Kripto para düzenlemelerine dayanarak, bu tür işlemler “Azerbaycan Cumhuriyeti mukimlerinin yabancı ülkelerde operasyonlarını yürütme kuralları”nın 4.3. maddesinde düzenlenmiş ve izin verilmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından onaylanan ulusal ve yabancı para birimlerinin yanı sıra yerleşik olmayanlar tarafından. Son olarak, bu konuda herhangi bir olumsuz içtihat bulunmamaktadır.


Söz konusu faaliyetin meşruiyetine ilişkin ek bir argüman, vergi dairesinin açıklamasına göre, bu tür bir faaliyetin e-ticaret işlemi olarak vergiye tabi olacağıdır. Faaliyet Azerbaycan kripto para birimi düzenlemeleri kapsamında yasa dışı olsaydı, ilgili vergilendirme, e-ticaret olarak sınıflandırılan bir faaliyet olarak değil, yasa dışı gelir (Vergi Kanununun 66. Maddesi) kapsamında uygulanacaktır. Son olarak, bu konuda ilgili bir içtihat bulunmamaktadır.


Sonuç olarak, bitcoin madenciliği veya başka herhangi bir kripto para birimi faaliyeti Azerbaycan'da Kripto para yasaları tarafından düzenlenmese de, bu tür faaliyetler Azerbaycan Cumhuriyeti'nin hiçbir kanunu tarafından yasaklanmamıştır ve yasal ihale aracı olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca internet üzerinden kripto para satın al ve satımına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: E68Q3TPC


Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz:48162505



Azerbaycan'da yaşayan Türkler nasıl kripto para hesabı açabilir? Video anlatım:




Azerbaycan'da Kripto Para Biriminin Vergilendirilmesi


Vergi alanındaki Azerbaycan Kripto Para Birimi Yönetmeliği aşağıdaki gibidir:


Katma Değer Vergisi (KDV): E-ticaret olarak yurt dışından kripto para satın al, Azerbaycan Cumhuriyeti Vergi Kanunu'nun 169.3. maddesine göre KDV açısından vergiye tabi işlemler olarak kabul edilir. Ayrıca 169.3. maddede, herhangi bir kişi tarafından KDV kaydı yapılmayan mukim olmayanlara e-ticaret hizmeti satın almak için vergi kaydı yapılmayanlara yapılan ödemelerin KDV amacıyla vergilendirileceği belirtilmektedir. KDV, yerel bankalar veya yabancı bankaların Azerbaycan Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren şubeleri tarafından hesaplanmalı ve alıcının hesabından indirilmelidir.


Stopaj Vergisi (WHT) : Azerbaycan Cumhuriyeti mukimleri tarafından yerleşik olmayan, yerel bir bankaya veya işlemleri yapan yabancı bankanın şubesine ait e-cüzdanda oluşturulan hesaba para aktarırken, WHT kesilmelidir. bu mukimden transfer edilen miktarın% 10'u kadar.


Kâr Vergisi: Vergi mükellefinin malvarlığının ibraz sırasındaki net fiyatının artışını gösteren diğer gelirler (maaş ve ücretler hariç), Vergi Kanunu'nun 99.3.8 maddesine göre girişimcilik dışı faaliyetlerden elde edilen gelir olarak kabul edilir. Bu durumda, bu tür işlemlerden kazanç elde eden kişinin, 101.2 nci maddeye göre mükellef olarak kayıt yaptırması ve ertesi yılın 31 Mart tarihine kadar %14 oranında kazanç vergisi ödemesi gerekir.


Sonuç olarak, banka işlemleri sürdürürken doğrudan bankadan %18 KDV ve %10 WHT düşülmekte ve bir kişi kripto paralarını Azerbaycan'ın yürürlükteki Kripto Para Birimi yasalarına göre satarken Kar vergisi alınmaktadır.


Azerbaycan'da Binance Hesabı Nasıl Oluşturulur?


Kripto para nereden satın alınır? Binance, Azerbaycan'da 220 binden fazla aktif yatırımcısıyla dünyanın en büyük kripto alım satım platformudur. Azeri kripto tüccarları Binance'de Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) ve tüm büyük kripto para birimlerini satın alabilir ve ayrıca Azerbaycan'da Binance Vadeli İşlemleri ticareti yapabilir. Bu yazıda, Azerbaycan'da Binance ticaret hesabının nasıl kurulacağını öğreneceksiniz. Azerbaycanlı bir kripto tüccarıysanız ve Binance'e nasıl kaydolacağınızı öğrenmek istiyorsanız bu kılavuz tam size göre. Azerbaycan'da Binance kaydıyla ilgili adımlar şunlardır:


1. Resmi Binance web sitesini ziyaret edin.

2. Sarı kayıt düğmesine tıklayın.

3. Ülkeniz olarak Azerbaycan'ı seçin.

4. Kayıt formunu detaylarınızla doldurun.

5. Kutuya doğrulama kodunu yazın.

6. Ticarete başlamak için “Kripto Satın Al”a tıklayın.


Azerbaycan ülkesinde yaşayan Türk ve Azerbaycan ülke vatandaşları Binance global'de hesap açabilir. Binance Global'de hesap açmak için adımları takip ediniz.




Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: E68Q3TPC


Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505


45 görüntüleme0 yorum
bottom of page