top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata

DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?

DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


DAI coin, Aralık 2017'de Maker tarafından piyasaya sürülen eski stabilcoinlerden biridir. Sabit bir madeni paranın ne olduğunu bilmiyorsanız, değerini başka bir para birimine sabitlemek için tasarlanmış bir kripto para birimidir. DAI, diğer stabilcoinlerden farklıdır çünkü merkezi değildir. DAI'nin değerini Tether (USDT) gibi gerçek ABD doları tutarlarıyla destekleyen merkezi bir otoriteye sahip olmak yerine, DAI teminatlı kripto para birimi borcu, bu durumda Ether ile desteklenir. Bu kritiktir çünkü diğer kripto para birimleri gibi DAI'nin asla kapatılamayacağı ve merkezi bir otoriteye güven duyulmayacağı anlamına gelir.Bu önemli bir ayrımdır ve DAI'nin neden gerekli olduğunu açıklar. Fiziksel fiat para birimi ile desteklenen diğer stabilcoinlerin aksine, DAI savunmasız değildir. Maker'ın paranızı çalması, bir devlet kurumunun paranızı vergilendirmesi veya çalması mümkün değildir ve insan kaynaklı bir hatanın DAI sahipliğinizi tehlikeye atması mümkün değildir. Tamamen blockchain tabanlıdır, Ethereum blockchain üzerinde ve akıllı sözleşmeler içinde yaşar.



DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?
DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır?


DAI Nedir?


En basit ifadeyle DAI, Ethereum'a karşı alınan bir krediden başka bir şey değildir. Biraz ETH'ye ve merkezi olmayan bir uygulamayı (MetaMask veya benzeri aracılığıyla) kullanma yeteneğine sahip olan herkes DAI oluşturabilir.


DAI oluşturmak ve onu ABD dolarına sabitlemek için perde arkasında neler olup bittiğini oldukça karmaşık, bu da bazı eleştirmenlerin DAI'nin hiçbir zaman geçerli bir stabilcoin olmayacağını söylemesine neden oldu. Gerçek şu ki, tıpkı fiat para birimi gibi, çoğu kullanıcının DAI'nin nasıl oluşturulduğunu asla bilmesine gerek kalmayacak ve kendi DAI'larını oluşturmaları gerekmeyecek.


Çoğu kullanıcı, DAI'yi bir borsada satın alacak ve 1 dolarlık değerine sahip olduğu ve kullanıcılar bunu harcayabildiği ve gerektiği gibi dönüştürebildiği sürece DAI'yi kabul etmekten ve kullanmaktan mutlu olacaklardır. Güven, DAI'nin değerini koruduğu ve kullanılabilir olmasından kaynaklanacaktır.


DAI Nasıl Oluşturulur?


Maker ekibi, DAI'yi sabit tutmanın karmaşıklığının DAI oluşturma sürecindeki karmaşıklık nedeniyle karmaşık olduğunu fark etti. Önceden, önce ETH'nizi wETH haline getirme adımlarından geçmeniz ve ardından bunu pETH yapmak için kullanmanız gerekiyordu. Ancak o zaman DAI oluşturacak teminatlandırılmış bir borç pozisyonu yaratabilirsiniz.

Şimdi bunun için bir uygulama var! Yukarıdaki adımların tümü hala gerçekleşmektedir, ancak süreç basitleştirilmiştir. Maker ekibi, ETH varlıklarınızdan DAI oluşturmak için bu dApp'ı oluşturdu. Bir cüzdanı dApp'a bağlayarak daha kolay bir şekilde CDP'ler oluşturabilir ve istediğiniz gibi özgürce harcamak ve ticaret yapmak için DAI oluşturabilirsiniz. DAI yapmak artık daha kolay, ama neden birisi bunu yapmak istesin? Aslında bu sorunun üç iyi cevabı var;


Kredi almakla ilgileniyorsunuz ve teminat olarak kullanabileceğiniz ETH'niz var.

DAI değeri 1 dolardan fazla. DAI oluşturmanın çalışma şekli, herhangi bir DAI'nin maliyetinin sadece 1 $ olmasıdır, bu da DAI'yi 1 $ karşılığında oluşturabileceğiniz ve ardından bunu bir borsada anında 1 $ 'dan fazla satabileceğiniz anlamına gelir. Bu tür arbitraj, aslında Maker'ın DAI fiyatını 1 dolara sabitlemek için kullandığı bir yöntemdir.


ETH'nin değerinin artacağını tahmin ediyorsunuz. ETH'nizi bir CDP'ye kilitlediğinizde karşılığında DAI alırsınız ve ETH'nin değerinin artacağını düşünüyorsanız, bu DAI'yi bir borsada daha fazla ETH satın almak için kullanabilirsiniz, bu da CDP'nin boyutunu daha da artırabilir. Bu, temelde merkezi bir borsaya ihtiyaç duymadan marj üzerinden ETH satın almaktır.


DAI Nasıl satın alınır?


DAI parasını Kripto Para TR ( Kripto Para Türkiye) sitesinden aldığınız bilgiler ile kolayca edinebilirsiniz.



DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır

DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır
DAI Hakkında Detaylı Bilgi Rehberi, Nasıl Alınır


Binance borsasına 30 saniyede kayıt olabilir ve hemen Kripto para ticaretine başlayabilirsiniz.


%20 Alım Satım Komisyon indirimi için üye olurken bu kodu kullanabilirsiniz: JL3MPH7U





DAI, ETH Çökmesine Nasıl Tepki Verir?


Sistemin kendi kendini dengeleyecek şekilde tasarlanma şekli nedeniyle, ETH'nin değeri 0 $ 'dan fazla olduğu ve 5 dakika içinde % 50 oranında değişecek kadar değişken hale gelmediği sürece DAI geçerli kalacaktır. Bunun olmasını sağlamak için oyunda pek çok güç var, ancak birincil neden yukarıda ele alınandır - kullanıcılar DAI'yi her zaman 1 dolara doğru ilerletmeye teşvik edilir.


ETH çökerse, CDP sahiplerinin borçlarını ödemek için iki teşviki olacak, böylece DAI arzını ortadan kaldıracak ve fiyatı yükseltecek. Bunun bir nedeni, borçlarını indirimli olarak ödeyebilmeleridir. Diğeri ise, CDP'leri teminatlandırma eşiğinin altına düşerse ve tasfiye edilmesi gerekiyorsa, uygulanan% 13 lik tasfiye cezasından kaçınmaktır.

Aslında dengeleme mekanizmasını Ocak-Nisan 2018 zaman diliminde, ETH'nin fiyatı 1.400 $ 'dan 400 $' a düştüğünde, ancak DAI'nin fiyatının 1 $ 'a sabitlenmiş olarak kaldığını gördük, bu da DAI'yi 1 $' da tutmak için devreye alınan çek ve bakiyeleri kanıtladı. ETH'nin fiyatı düştüğünde bile çalışır.


DAI Stablecoin Piyasaları


DAI, hem merkezi hem de merkezi olmayan çeşitliliği içeren bir dizi farklı borsada işlem yapmak için kullanılabilir. Hacimlerinin çoğu, hacminin % 35'inden fazlası Fatbtc'de var. Bunu hacmin % 16'sı ile HitBTC takip ediyor. Geri kalanı bir dizi başka borsadan oluşuyor ve yakın zamanda Coinbase Pro'ya eklendi.


Geçmiş performans açısından DAI, USD ile 1: 1 sabitini korumak için dinamik olarak ayarlama yaptı. Ancak, belirli borsalardaki yerel piyasa koşulları, fiyatı belirli zamanlarda etkilemiş olabilir. Tüm borsaların sabit peg'i yansıtması zaman alıyor ve bu nedenle, peg'in altında ve üstünde yaklaşık % 3'lük bir oynaklık var.


DAI'nin Aralık 2017'de piyasaya sürülmesinden bu yana, piyasa değeri istikrarlı bir şekilde artıyor. Bunun istikrarlı bir para olduğu göz önüne alındığında, Piyasa Kapasitesindeki bu büyüme, benimsenmenin güçlü bir göstergesidir. Borsalar ve tüccarlar, banka hesaplarında bazı belirsiz USD vaatlerine göre protokol tanımlı ve doğrulanabilir bir stabilcoin kullanmayı tercih ederler.


Dai, bir stabilcoin yaratmaya yönelik merkezi olmayan yaklaşımının, Ethereum fiyatında önemli bir düşüş olsa bile, Aralık 2017'deki başlangıcından bu yana DAI'nin değerini 1 $ 'da tutarak çalıştığını zaten kanıtladı. Fiyat başarılı bir şekilde ABD dolarına sabitlendiğinden, kullanıcıların inanç ve güveni de artacak ve bu da DAI'nin daha fazla kullanılmasına yol açacaktır.


DAI'nin oluşturulması, zenginliğin sınırlar arasında anında ve üçüncü şahısların herhangi bir ücreti veya müdahalesi olmadan transferine izin verdiği için çok büyük. Bu ticaret için yeni bir paradigmadır ve tamamen blok zincir tabanlı olduğu için onu kapatmanın bir yolu yoktur. Bu, yalnızca 10 yıl önce, blockchain teknolojisinin ortaya çıkmasından önce hayal edilebilecek bir şey.


Dai Nasıl Farklıdır?


Dai, gerçek bir kripto para birimi olan blok zinciri teknolojisinin tüm avantajlarına sahiptir, ancak aynı zamanda bir kripto para biriminin herhangi bir dezavantajından yoksundur, dalgalanmaya maruz kalmaz. Dai, yukarıda belirtilen yönetişim ve kendi kendini düzelten mekanizmalar aracılığıyla, spekülatif bir emtia olmaktan ziyade gerçek bir para birimi olmayı amaçlamaktadır.


Dai, birçok kripto para birimi gibi, karmaşıklığından dolayı yeni gelenler için anlaşılması çok zor olabilir ve bu karmaşıklık, birçok yatırımcıyı ve şirketi, anlayış eksikliğinden kaynaklanan kayıplardan korkarak projeye yaklaşmaktan caydırdı. Ancak, Dai'nin arkasındaki kavramların inceliklerini anlamak, kripto para birimini kullanmak için bir ön koşul değildir - Dai fiyatı 1 $ ve hepsi bu kadar. Dai'nin onu kullanmak için nasıl çalıştığını tam olarak anlamanız gerekmez, aynı şekilde başarılı bir şekilde sürmek için bir arabanın içini ve dışını bilmeniz gerekmez.


Tether gibi diğer bazı stabilcoin para birimlerinin aksine, MKR tokenleri, demokratikleştirme ve kendi kendini düzelten değer mekanizmaları, hem kullanıcılardan hem de sistemin kendisinden gelen ek bir sistem kararlılığı ve gözetim seviyesi olduğu anlamına gelir ve bu da parasının faydasını artırıyor.


Kripto Para TR Kurucusu Emre Ata ( LinkedIn hesabı )



Emre Ata
Emre Ata

6 görüntüleme0 yorum
bottom of page