top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Ata Kripto

Optimism (OP) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Güncelleme tarihi: 8 Oca

Optimism (OP) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum


Optimism, dApp'ler oluşturmak için en popüler Katman 1 blok zinciri olan Ethereum için bir Katman 2 çözümüdür. Akıllı sözleşmelerle başlatılan ilk blok zinciri olan Ethereum yavaşlayabilir ve pahalı olabilir. Ama bir sonraki bölümde buna biraz daha gireceğiz. Şimdilik, Optimism'in Ethereum için bir ölçeklendirme çözümü olduğunu ve bunun üzerinde çalışan ayrı bir blok zinciri olduğunu bilin. Optimism misyonu? Bizim gibi son kullanıcıların daha ucuz işlemler ve daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi ile Ethereum'un dApp'lerine erişmesine yardımcı olmak. DefiLlama'ya göre, Optimism şu anda TVL tarafından en popüler zincirler arasında 8. sırada yer alıyor ve yaklaşık 850 milyon doları sabitledi. (Aave, bu etkileyici rakamın yaklaşık %50'sine hakim.) Şimdi Ethereum'un en başta neden Optimism veya başka bir Katman 2 çözümüne ihtiyaç duyduğuna bakalım.


Optimism (OP) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum
Optimism (OP) Nedir? Nasıl Alınır? Analiz ve Yorum

Optimism Dolaşım Arzı Ne Kadar?


Dolaşan Arz

234,748,364 OP

Maks Arz

--

Toplam Arz

4,294,967,296


Ethereum'u Optimism Ölçeklendirmek


Ethereum bir fedakarlıkla doğdu; onun adı Scalability idi. Karşılığında, Ethereum'a Güvenlik ve Merkezi Olmama hediyeleri verildi. Ethereum teknik incelemesinde, kurucu Vitalik Buterin bu değiş tokuşu Blockchain Trilemma olarak tanımlıyor. Trilemma, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve ademi merkeziyetçiliğe sahip olabileceğinizi, ancak üçüne aynı anda sahip olamayacağınızı varsayar.


Böylece Ethereum kasıtlı olarak bir handikapla piyasaya sürüldü. Ancak Ethereum, blok uzay için müzayedeye dayalı bir model üzerinde tasarlandığından, handikap kendi problemlerini ortaya çıkardı. En göze çarpan zorluk, ağ tıkanıklığı ve ardından kullanıcı talebindeki ani artışlardır. Bu tür ani artışlar, kendi işlemlerinin başkalarınınkiler yerine yürütülmesini isteyen kullanıcılar arasındaki teklif savaşlarını körüklüyor.


Zamanla, Ethereum Layer 2 çözümlerinin ölçeklenebilirlik savaşında lider olacağı kabul edildi. Bu nedenle, Ethereum'un yükseltmeleri odağı değiştirecektir. Böylece misyon, üzerine toplamaların sorunsuz çalışması için mimari temel atmaya dönüştü.


Optimism Nasıl Çalışır?


Optimism, iyimser toparlamalar kullanarak çalışır. Bu toplamalar, tüm işlemleri bir araya getirdikleri ve Katman 1'de yürütülmek üzere tek bir işlemde topladıkları için bu şekilde adlandırıldı. Bu şekilde, Optimism'in Katman 2 blok zinciri, Ethereum'un tüm güvenlik özelliklerini devralır.


Bu arada, bunlara "iyimser" özetler denmesinin bir nedeni var. Oldukça iyimser bir şekilde, itiraz edilene ve aksi ispatlanana kadar tüm işlemlerin geçerli olduğunu varsayarlar. Bu felsefi yaklaşım, Optimism'in kripto kullanıcıları için son derece hızlı işlemleri nasıl sağlayabildiğidir. Peki şüpheli bir işlem gerçekten gerçekleştiğinde ne olur? Sistemde, bu tür işlemlere bir hata kanıtı çalıştırılarak itiraz edilebilecek 1 haftalık bir meydan okuma penceresi vardır.


Eskiden sahtekarlığı önleme olarak bilinen bu, itiraz edilen durum geçişinin temel katmandakilere karşı çalıştırılmasını içerir. Arıza kanıtı doğrulanırsa, işlem grubu yeniden çalıştırılır. Düzgün ve basit bir şema, şimdiye kadar hiçbir büyük zorluk ortaya çıkmadı.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: E68Q3TPC


Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz:48162505



Kripto para hesabı açabilir? Video anlatım:


Optimism Özellikleri


Optimism Katman 2 çözümleri, Ethereum ağının yükünü hafifletmeyi amaçlamaktadır. Kripto benimseyenleri heyecanlandırmak için iki ana özellik vardır. Optimism, neredeyse anlık işlemlere izin verir. Ethereum blok zincirindeki işlemler neredeyse on kat daha ucuzdur . Günlük işlem hacmi düşünüldüğünde bunlar etkileyici özellikler.


Ethereum blok zinciri, merkezi olmayan projelerin kolay ve esnek bir şekilde geliştirilmesini sağlar. Ethereum üzerine inşa edilen uygulamaların sayısı hızla artıyor. Bununla birlikte, Ethereum'un başarısının ağ için de sorunlara neden olduğu bir sır değil. İşlemlerin hacmi, bunları onaylamak için gereken süreyi ve maliyetleri artırır.


Ağ, ortalama olarak saniyede yalnızca 10-15 işlem işleyebilir. Bu büyüme, yüksek onay hızlarına ve yüksek ücretlere yol açmıştır. Optimism bu iki konunun yükünü azaltır. Popüler kripto borsası Uniswap söz konusu olduğunda işlem ücretleri 10 ila 100 kat arasında düşüyor . Benzer testler, Synthetix Exchange'de ücretlerde 143 kata kadar düşüş olduğunu göstermiştir.


Optimism Toplamaları tarafından sağlanan teşvikler, işlemlerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Ağdaki her düğüm, yeni bir blok önermek için bir pay koymalıdır. Ve her düğüm, bir işlemin geçerliliğini sorgulama gücüne sahiptir. Akıllı sözleşme, Ethereum'un 1. Katmanındaki sonuçları kontrol eder. Düğümler, anlaşmazlığın sonucuna göre ödüllendirilir veya hisseyi kaybeder. Başka bir deyişle, Optimism, işlemlerin hesaplanmasının Katman 1'de gerçekleşmediği bir ölçeklendirme çözümü önerir. Yine de zincir üstü onay, Ethereum'un temel özelliklerinin korunmasını sağlar.


Optimism Nereden Alınır?


OP token, CoinBase, Binance ve Gate.io gibi çok çeşitli merkezi kripto borsalarından edinilebilir . Ancak bir köprü kullanmakta rahatsanız, o zaman daha iyi bir seçeneğiniz var. Optimism köprüsü mevduat için de sorunsuz çalışıyor. Örneğin, Metamask'ınızda bir miktar ETH'nin bulunduğunu varsayalım. Durum buysa, Metamask içinden ETH'nizi doğrudan Optimism ağ hesabınıza bağlayabilirsiniz. Oradan, doğrudan OP token ile değiştirebilirsiniz.


Optimism Ethereum Ağının Geleceği Mi?


Şu anda, Optimism ağının önemine karşı çıkmak mümkün değil. Hizmetleri, oldukça popüler olan Ethereum ağının ölçeklenebilir olmasını sağlar. Bu, işlemlerin uygun maliyetli ve zamanında gerçekleştirilebileceği anlamına gelir.


Geçmişte Ethereum blok zincirini kullananlar, işlemleri gerçekleştirirken karşılaşılan zorlukları bilirler. Toplama çözümleri, maliyet ve zaman yükünü hafifletmeye yardımcı oldu. Ayrıca Optimism, topluluk üyeleri tarafından gerçekleştirilen işbirliğine ve iyileştirmelere izin verir. Merkezi olmayan uygulamalar, Optimism üzerinde çalışabilir ve Ethereum ağındaki ile aynı özelliklerden yararlanabilir. Ağın tutarlı gelişimi ve ETH'nin artan benimsenmesi, Optimism'i muhtemelen geleceğin dikkate değer kripto projelerinden biri yapacaktır.


Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz: E68Q3TPC


Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 48162505



11 görüntüleme0 yorum
bottom of page